Sportcsarnok kapott zöldtetőt Minneapolisban

2013. október 01.

Minnesota állam legnagyobb zöldtetője került nyáron az Egyesült Államokbeli Minneapolisban található Target Center tetejére az idei felújításkor. A tetővel így nemcsak vizet spórolnak, de hozzájárul egy védett pillangófaj megmentéséhez is.

Nem túl gyakori jelenség, hogy egy tetőt pillangók és kosárlabda játékosok számára terveznek, azonban a Minneapolisban található Target Center tetőszerkezete mindkét funkciót betölti. Ez a zöldtető nem csak a Minnesota Timberwolves kosárlabacsapatának ad otthont, de a telepített növények feladata odavonzani a veszélyeztetett karner kék pillangókat.

Minneapolis városa azonban elsősorban nem a pillangók odacsalogatása miatt döntött a zöldtető mellett, mikor a sportcsarnok régi teteje lecserélés előtt állt. A városnak problémái voltak szennyvízcsatornáinak túlterheltségével. Az új zöldtetőt úgy tervezték, hogy több mint 20 milliméter esővizet elnyeljen, és becslések szerint kb. 3,8 millió liter esővíz lefolyását képes meggátolni, köszönhetően a Sika technológiájának is. A maga 10 000 négyzetméterével, a Target Center zöldtetője a legnagyobb Minnesota államban, és Észak-Amerikában pedig az első zöldtető, amit egy sportcsarnokra építettek.

zöldtető 01 Minneapolis látképe a zöldtetős sportcsarnokkal

A kivitelezés során az építőnek számos feladattal kellett megbirkóznia, például, hogy a munkaterület egy nyüzsgő belváros kellős közepén volt, a tető építésével egy időben, a szomszédban a Minnesota Twins baseballstadion is épült. Az építést ráadásul a Target Center programjain kívül kellett végezni, mivel a sportcsarnok az építés ideje alatt több eseménynek volt a helyszíne.

A növényzettel borított könnyű vízszigetelési rendszer jó megoldásnak bizonyult. A Sika Sarnafi l PVC tetőszigetelő fóliát választotta a kivitelező a tető zöld részéhez. A fólia ellenáll a gyökérnövekedés hatásainak, a baktériumoknak, alkalmas változó hidrosztatikus nyomás esetén és nem okoz vízszivárgást a hegesztéseknél.

A tető növényzetét gyepszőnyeg, valamint Minnesotában honos növények alkotják. Csillagfürtöket is telepítettek, hogy odavonzzák a karner lepkéket, és azok fokozzák a növények sokféleségét, az ökológiai ellenálló-képességet.

Forrás: Sika Hungária Kft. A kép forrása a Sika Hungária Kft.

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©