Rangos nemzetközi zöld minősítést kapott egy debreceni irodaház

2015. augusztus 19.

Az Amerikai Zöld Építészeti Tanács LEED minősítési rendszerének arany fokozatával ismerte el a debreceni Science Parkjának környezeti teljesítményét. Az irodaház-komplexum intelligens megoldásokkal dobbantott.

Az elmúlt év szeptemberében átadott épület Budapesten kívül elsőként nyerte el az Amerikai Zöld Építészeti Tanács (US Green Building Council) LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) minősítési rendszer arany fokozatát. A 6000 négyzetméteres, 300 munkatársnak helyet biztosító épület sokkal kevesebb energiát használ fel, mint egy ugyanilyen hagyományos épület.

Az épület az országban tizenegyedikként nyerte el a LEED Gold minősítést, viszont az új építésű arany fokozatú létesítmények közül mindössze a harmadik, Budapesten kívül pedig az első. A Science Park új épületének környezeti teljesítménye messze túlmegy a hazai törvényi előírásokon, és sokkal kevesebb erőforrást használ egy hasonló méretű hagyományos épületnél.

Az intelligens, többnyire LED alapú világítási rendszerben például fény-, mozgás- és jelenlét-érzékelők gondoskodnak róla, hogy csak akkor égjen a villany, ha arra valakinek tényleg szüksége van. Ennek és a pontosan koordinált klímaberendezésnek köszönhetően az új C épület energiafogyasztása nem több, mint az egyharmaddal kisebb alapterületű B épületé.

A National Instruments (NI) Science Park épülete Debrecenben 2015. augusztus 13-án (MTI).

Bár a vízfogyasztás Debrecenben szerencsére nem annyira égető kérdés, mint például Ausztinban az Egyesült Államokban, ahol az irodaházat működtető magyar cég anyavállalata működik, mégis olyan takarékos csaptelepeket szereltek fel az új létesítményben, amelyek a jelenleg elterjedt típusoknál 60 százalékkal kevesebb vizet eresztenek át egységnyi idő alatt.

Szintén vizet takarítanak meg a Science Park környékét díszítő szárazságtűrő növényekkel, amelyek egyáltalán nem igényelnek locsolást. Hasonló megoldások mellett az épület megközelítési lehetőségei, az építés során használt anyagok, a belső környezet minősége és az innovatív tervezés is hozzájárultak az összpontszámhoz a részletekbe menő LEED minősítési folyamatban.

Zöldtető a National Instruments (NI) Science Park épület tetején Debrecenben 2015. augusztus 13-án (MTI).

A LEED-rendszer

Az Amerikai Zöld Építészeti Tanács feladata a a környezetkímélő tecgnológiának elterjesztésének koordinálása Egyesült Államokban. A szervezet jelenleg közel tizenháromezer tagszervezetet foglal magában – építőipari cégeket, környezetvédő civilszervezeteket, tanárokat és diákokat, vagy éppen törvényhozókat – és naponta körülbelül 140.000 nézetméternyi épített tér minősítését végzi el a világ 135 országában. 

A LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) minősítéseket egy rendkívül összetett, a projektek jellegéhez igazított szempontrendszer alapján nemzetközileg akkreditált szakemberek ítélik oda. A minősítési folyamat előnye, hogy az elért pontszámok alapján átláthatóvá és összemérhetővé válnak a zöld beruházások valódi környezeti teljesítményei.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: Hajdupress.hu

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©