Nádból készült öko építőanyagot mutatott be egy magyar cég

2015. január 29.

Akár a jövő építőanyaga is lehet a tiszaújvárosi Rapidsil System Kft. által kifejlesztett Serenád nevű építőelem. Az új építőanyag egyszerre szigetel is, sőt környezetbarát módon lehet előállítani. A cég a Norvég Alaptól nyert támogatást a gyártási technológia kidolgozására.
 
Az új építőelem nádból és Rep-tech habból készült, ami a vállalat egyik korábban már szabadalmaztotott technológiája, és amivel tavaly innovációs díjat is nyert. A két anyag kombinálásával egy 80 százalékban természetes alapanyagokból készült építőelemet kaptak. A cég egyébként tíz éve fejleszt különböző környezetbarát és fenntartható módon előállítható szigetelőanyagokat és építőanyagokat. Az új struktúra ötlete annyira sikeresnek bizonyult, hogy jó szigetelőképessség mellett olyan terméket sikerült kifejleszteniük, amely olyan mechanikai jellemzőkkel bír, mely alkalmassá teszik, hogy falazóelemként is felhasználható legyen.

Orosz Zoltán feltaláló ismerteti az új technológia részleteit 2015.01.28-án (Rapidsil System Kft.)

A nád előnyei
 
A nád ugyanis nemcsak szigetelőanyagként, hanem teherviselő elemként is funkcionál. A padlószerkezettől az oldalfalon át, egészen a tetőszerkezetig mindenhol felhasználható a házépítés során, bármilyen épületnél. Súlya könnyű, nem okoz balesetet, könnyen megmunkálható, energiahatékony és földrengésbiztos.
 
Ráadásul könnyen elérhető is, hiszen Magyarországon rengeteg a nádtermő terület. A gyártás beindítása így a cég reményei szerint számos munkahelyet is teremtene. A tavi nád ipari felhasználása eddig nem volt gazdaságos, hiszen a kitermelt nád nagy részét megsemmisítették. A növényt az új építőelemhez kapcsolódó termelés során viszont teljesen egészében hasznosítanák. A mődszer lényege, hogy a betakarított nádat három csoportra sorolják: a nádszálak vastagabb alsó harmadából a terhelésnek kitett építőanyagok, a felső részből az önhordó szigetelőanyagok készülnek, míg a növény felső, bugavirágzatát tömörítve fűtési célra hasznosíják. A módszer legnagyobb előnye, hogy az elkészült termék karbonlenyomata negatív.
 
 
Új persepktíva a környezetbarát építőanyagoknál - Nádas a Tiszán (illusztráció)
 
Indul a technológia kidolgozása
 
Az új építőelemből egyelőre csak két-három darab prototípus készült. A gyártásra, a felhasználásra és a beépítés módszereinek kidolgozására most kaptak 140 milliós támogatást a Norvég Alaptól. Olyan gyártósor prototípusát szeretnék felépíteni, amely a megfelelő szabványok között képes előállítani a nádból készült építőelemeket, és több szempont alapján is környezetbarátnak számít. Ha minden jól megy, a gyártást 2016-ban kezdhetik el.
 
Fotó: Rapidsil System Kft., Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©