Cellulózbetont fejlesztenek Magyarországon

A több mint 800 millió forintos projekt december végén zárul, a fejlesztésen öt kutató és tíz K+F technikus dolgozik.

2014. március 13.

Új építőipari alapanyag, a cellulózbeton kifejlesztésén dolgozik a Könnyűbeton Innovációs Kft. a Nógrád megyei Bátonyterenyén. A több mint 800 millió forintos projekt december végén zárul, a fejlesztésen öt kutató és tíz K+F technikus dolgozik.

A fejlesztés célja olyan technológiai eljárás kutatása és termékcsoport kifejlesztése, amely a vállalat tervei éveken belül átrendezheti az építőanyagok piacát. A kutatás fő szakmai partnere a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kara. A Könnyűbeton Innovációs Kft. 526,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP), a projekt teljes költségvetése 819,3 millió forint.

Az új feljlesztés, a cellulózbeton a világ minden országában használt építőanyag, a beton korszerűbb előállítására ad lehetőséget. Az építőanyag-ágazat évente mintegy 200 milliárd euró forgalmat ér el világszerte annak ellenére, hogy - jobb híján - a kor technikai fejlettségétől és egyebek mellett környezetvédelmi, energiatakarékossági, költséghatékonysági, élettani elvárásaitól meglehetősen elmaradó termékeket állít elő és értékesít.

biobeton 01

A környezetvédelem a betongyártásban is fontos (illusztráció)

A most zajló projekt keretében tervezett innováció a várakozások szerint az elavult technológiák problémáira nyújt korszerű megoldást. A kutatás tárgyát képező know-how alkalmazásával és az új termékcsoport megjelenésével a Könnyűbeton Innovációs Kft. a piaci forgalomból jelentős részesedésre számít, mivel a régi anyagokra nem konkurens alternatívát ad, hanem képesek lehetnek akár teljesen kiváltani azokat.

Mostanra a globálisan és a hazai színtéren elérhető tudásanyag, a legjobb gyakorlatok és iparági technológiák összefoglalása megtörtént, a cég szerint a kilátások biztatóak a tényleges anyagkísérletek megkezdéséhez.

Forrás: MTI

A kép forrása a Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©