5 ok, hogy a Google Glass miért fog egyszer az építőiparba is betörni

2014. július 24.

Annak ellenére, hogy a Google már két éve piacra dobta (igaz, csak korlátozott formában) forradalmi újítását a Google Glasst, még a készüléket megvásárló fejlesztők sem kaptak rá szélesebb körben a készülékre. A cég által új kütyükategória-teremtőként bemutatott okosszemüveg pedig akár az építőipar számára is hasznos lehet.

Jelenleg a szélesebb alkalmazást persze a készülék borsos ára (1500 dollár) is akadályozza, de a jövőben talán, ha ez elindul lefele, többek is megengedhetik magunknak az okosszemüveget. Nézzük, miért lenne jó az építőipari cégeknek a Google Glass.

1. A lépéstartás igénye

A technológia fejlődéssel minden cégnek lépést kell tartania, legyen az egy új kerekes rakodó vagy az építésvezető életét megkönnyítő okos műszer. Az okostelefonok ugyanúgy megkönnyítik egy szakember munkáját már most is, ahogy a jövőben egy okosszemüveg is képes lesz rá. A hatékonyabban dolgozó cégek pedig versenyképesebbek a piacon. A USÁ-ban már van olyan építőipari iskola, ahol a Glass-ra írnak applikációkat a diákok, sőt a FildLends nevű cég is foglalkozik ezzel, aki a fejlesztéseit az idei ConExpón is megmutatta.

2. Ez még csak a prototípus

Igen, a Glassnak még számos gyermekbetegsége van, például gyorsan lemerül, és a technológián is van még mit csiszolni, de ne feledjük, a készülék még csak gyermekcipőben jár. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően pedig egyre jobb és jobb típusok lesznek, lassan ideje lesz mindenkinek megbarátkozni a technológiával.

3. Kezek szabadon

Elérkeztünk az okosszemüveg igazi előnyéhez: szabadon hagyja a vele dolgozó szakember kezeit, a készülékkel ugyanis szóban kell kommunikálni, sőt, mivel beépített kamera is van benne, a munkatárs egy két utasítással az általa látott képet élőképént továbbíthatja is a munkatársai számára is, ami szintén megkönnyíti a közös munkát.

Egyszer hasznos kütyü lehet majd

4. Online segítség

Mivel a készülék wi-fi kapcsolattal van ellátva, egy-egy bonyolult munkahelyzet során adatokat is kérhet le a használó a szemüvegre, amik rögtön meg is jelennek a szeme előtt, így azonnali, gyors segítséget kaphat az okosszemüveg segítségével. Vegyünk például egy olyan munkást, aki megragad a munkában egy ponton, aki a szemüvegen egy videón keresztül megnézheti, hogyan kellene az adott feladatot megoldani. 

5. Biztonság

A Glass akár a szakemberek egészségügyi állapotára is vigyázhat majd, hiszen, ha a jövő szemüvegei olyan szenzorokkal lesznek felszerelve, amik például számolják a munkavállaló által megtett távolságot, vagy figyelik a pulzusát, jelezhetik, hogy pihenjen. Még hasznosabb lehet majd a következő Glass-generáció egyika, ha a különböző veszélyes munkaterületen is hasznukat lehet majd venni  például beépített hőmérővel, vagy infrakamerával.

Az Index tavalyi Google Glass tesztje mindenestre még nem győzte meg a felhasználókat:

Forrás: Equipmentworld.com, Index.hu

Fotó: Wikipédia

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©