Elkerülhetetlen lesz a visszaesés

Az építőipar nem áll le, igaz, egy idő után a beruházók kivárhatnak az újabb fejlesztésekkel. Scheer Sándor interjú a Világgazdaságban. 

2020. április 02.

Scheer Sándorral, a Market Építő Zrt. vezérigazgatójával Gyöngyösi Balázs készített interjút, amely a Világgazdaság április 2-i számában jelent meg. 

Scheer Sándor a Market helyzetével kapcsolatban kiemelte, hogy a korábban vitt 40-50 projektet már a járvány előtt 30-32-re vitte le a cég, de várhatóan ez a darabszám csökkenni fog. Előreláthatóan tíz projektet még a nyár végéig befejeznek. Az elmúlt hónapban öt új megrendelés érkezett, továbbiak viszont egyelőre nincsenek. Lehet, hogy egy idő után a beruházók inkább kivárnak az újabb fejlesztésekkel, emiatt pedig lassulhat a piac.

Az építőipar egészéről elmondta, hogy a mélyépítések szinte kivétel nélkül állami és uniós forrásból történnek, legyen az autópálya-, vasútépítés, vízrendezési vagy közműprojekt. Az esetek döntő többségében az állam a megbízó, amely képes szabályozni ezeket a kevésbé élőmunka-igényes beruházásokat. A magasépítés helyzete bonyolultabb, hiszen a lakások, irodaházak, ipari és logisztikai létesítmények vagy éppen szállodafejlesztések megrendelői oldalán inkább a magánszektor áll. A nagy élőmunkaigény miatt ezeken a területeken nehezebb a helyzet, hiszen az idősebb dolgozók és a külföldi vendégmunkások kiesése miatt a létszám 15-20 százaléka már lemorzsolódott az építkezéseken. 

Arra a kérdésre, hogyan reagál a forint gyengülésére az építőipar, Scheer elmondta, hogy számos építőanyag-kereskedő azonnal árváltoztatással reagált, és a többségük megpróbál átállni euróalapú elszámolásra. Elgondolkodtatónak tartja, hogy a zömében 15 és 50 százalék közti árréssel dolgozó kereskedők az 5 százalékos árfolyam-különbséget miért akarják áthárítani az építőiparra, miközben a kivitelezői oldalon legfeljebb 5-10 százalék közötti a haszonkulcs. Ha visszatérne a 340 forint körüli szintre az árfolyam, akkor is biztosan maradnának a megemelt árak, - vélekedett a vezérigazgató.

Milyen állami segítséget tartanának reálisnak, amennyiben nehezebbé válik az ágazat helyzete? Ez a kérdés számos iparági szereplőt foglalkoztat. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint a munkavállalói közterhek bizonyos mérséklésével például a járulékok csökkentésével segíthetne az állam. De fontos lenne, hogy ne engedjék leállni az ágazatot kiszolgáló szervezeteket sem, hogy továbbra is folyamatos legyen az építési engedélyezés, a használatba vételi engedélyezés, a szakértői munka. Emellett fontos lenne az is, hogy az állami megrendeléseknél felgyorsítsák a kifizetéseket. Szerencsére az állam aktívan nyomon követi a változásokat, és ha kell, remélhetőleg lép - mondta az egyik legnagyobb hazai építőipari vállalat első embere.  

Az interjú teljes terjedelmében a Világgazdaság 2020. április 2-i számában olvasható.

Fotók: Market Zrt.

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©