Visszaestek a cégalapítások az építőiparban

Öt éven át tartó emelkedés ért véget - az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint. 

2023. március 20.

 Adataik szerint januárban 13 százalékkal kevesebb társaság alakult az építőiparban, mint amennyi megszűnt. A 328 cégalapítás februárban 474-re nőtt ugyan, de a két hónap együttes értéke a legalacsonyabb szezonális adat az elmúlt 4 évben. A törlések száma az elmúlt 5 hónap során folyamatosan nőtt, a végelszámolások és a felszámolási eljárások több éves csúcsokat döntöttek meg 2023 elején. Az egyéni vállalkozók számában szintén látszik a visszaesés, 774 belépővel az idei február az elmúlt 3 év legalacsonyabb értékét hozta - közli az Opten.

A közlemény szerint a visszaesésnek voltak előjelei, noha 2022-ben még 3 százalékkal nőtt az építőipari termelés. Az ágazat sikeresen jött ki a járvány okozta válságból, de az ukrajnai háború, energiaválság és a magas infláció hatásait nem tudta kivédeni - magyarázták a visszaesés okait. Hozzátették, hogy a december végi szerződésállomány 1,2 százalékkal mérséklődött, a januári építőipari teljesítmény pedig nem csak éves, hanem havi összevetésben is mérséklődött.

Az adatok alapján az Opten úgy látja, hogy az építőipari vállalkozások a nehézségek miatt egyelőre kivárnak. A kilátásaik rövid távon nem kedvezőek, a következő fél év bizonytalanul alakulhat, a második félévre vonatkozó előrejelzések ugyanakkor már bizakodóbbak - olvasható a közleményben.

Opten/MTI, a fotó illusztráció
 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©