Versenyjogi aggályok a brit cementiparnál

Három cementgyártócég esetén gyanít összejátszást a brit versenyfelügyelet. Nem értik, hogy az alacsony kereslet ellenére miért növelték az áraikat.

2013. május 24.

Egy sor olyan intézkedést fontolgat a brit versenyfelügyelet (Competition Commission, CC), amellyel megregulázná a brit cementipart - derül ki a felügyelet tegnapi közleményéből. A felügyelet "komoly problémákat" állapított meg az ágazat szerkezetében és a cégek magatartásában egyaránt.

A CC első értékelése szerint 2007 és 2011 között brit fogyasztókat legalább 180 millió font (211 millió euró) értékű hátrány érte. A versenyfelügyelet régóta figyeli az aggregátumok, cement és készen kevert beton piacát az Egyesült Királyságban, és megállapították, hogy van koordináció a három nagy piaci szereplő, a Lafarge aszfalt, a Cemex és Hanson (új belépő) között, már ami az árak megállapítását illeti. Így összejátszva magasabb árakat adtak minden cementipari terméküknek.

Martin Cave, a versenyfelügyelet alelnöke a közleményben ezt mondta: "Meglepő, hogy alacsony a kereslet ellenére, mely a cementipart jellemezte az elmúlt években, a termelők az árai és a nyereségessége is növekedett."

Máshol sem működtek teljesen sportszerűen a cementgyártók. Korábban hírt adtunk róla, hogy a Heidelberg elfogadta a német Legfelsőbb Bíróság korábbi döntést, melyet főleg a '90-es években folytatott kartellezés miatt kapott a cég.

BFQ0265A_3.tif 3

A brit versenyfelügyelet székháza - Bekeményítettek.

(A képek forrása a freedigitalphotos.net - címlapkép - és a competition-commission.org.uk.)

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©