Új aluminíumhab-gyártó üzemet avattak Felsőzsolcán

A Miskolchoz közeli település ipari parkjában magyar világszabadalom nagyüzemi gyártását kezdte meg egy magyar cég. Mutatjuk a részleteket.

2017. február 28.

Megkezdte az iparszerű termelést február elején az Aluinvent Zrt. a Miskolchoz közeli Felsőzsolca ipari parkjában lévő gyártócsarnokában. Az évente ezer tonna alumíniumhab gyártására is képes hétszáz millió forintos beruházással felépült üzem február elején avatták fel.

Az Aluinvent az alumíniumhabbal elsősorban az építőipart célozza meg, a termék burkolatként, álmennyezetként, légkondicionáló falként és dekoratív csempeként egyaránt használható. Ugyanakkor a gyártósor átállítható robbanásvédelmi blokkok gyártására is, ami elnyeli a robbanások energiáját, így megvédi az épületeket az esetleges terrorcselekményektől. A termék korrózióállósága és újrahasznosíthatósága teljes mértékben környezetbarát. A magyar találmány a jövő anyaga, amely nemcsak az építőiparban, hanem a jármű- és gépiparban, sőt még az űriparban is hasznosítható.

Kész alumíniumhab az Aluinvent Zrt. új gyártócsarnokának ünnepélyes átadásán Felsőzsolcán 2017. február 3-án.

Az alumíniumhab egy különféle összetételű ötvözetekből előállítható, szabályozott és homogén cellamérettel, valamint különleges mechanikai tulajdonságokkal rendelkező új típusú alumíniumhab. A kifejlesztett technológia rendkívül stabil fémhabokat eredményez, amelyek a habszerkezet tönkremenetele nélkül komplex formákba önthetők vagy újraolvaszthatók.

Az anyag nemcsak hogy nagyon könnyű, elnyeli az energiát, de nagy fajlagos szilárdsággal rendelkezik. Emellett hegeszthető és megmunkálható.A szakértők szerint egyfajta "fémfának" is nevezhető a termék, hiszen az anyag például nagyon könnyen fűrészelhető. Az alumínium megtartotta ugyanakkor a könnyű feldolgozhatóságát és újrahasznosíthatóságát, de az alumíniumhoz képest további felhasználási területek is megnyiílt előtte számos iparterületen (gépipar, autóipar, repülőgépipar, űripar, védelmi ipar, építőipar, számítástechnika, lakberendezés, iparművészet), így alternatívát kínál a műanyagok és a fa helyettesítésére.

az alumíniumhabot burkolóelemként is lehet használni, hiszen korrózióálló, nem gyúlékony, és újrahasznosítható. Így az építőipari alkalmazásában alkalmas padló és fal elemekként, multifunkcionális komfortnövelő anyagként (pl. rezgéscsillapítás), de belső dekorációs elemként vagy éppen válaszfalként is.

Aluinvent

Az Aluinvent Zrt. 2012-ben alakult, és sajár fejlesztőcsapattal rendelkezik. A vállalat az utolsó lezárt gazdálkodási évében 2015-ben 43,7 millió forint nettó árbevételt ért el, mérleg szerinti eredménye 43 millió forint veszteséget mutatott. Babcsán Norbert, a cég alelnöke az MTI-nek azt mondta: idén már 500 millió forint árbevétellel számolnak. Céljuk, hogy környezetbarát és energia-hatékony gyártási technológiával új alumínium alapú anyagot biztosítsunk tervezők, művészek és dizájnerek számára, és ellássák az építőipar, gépipar, járműipar és védelmi ipar szegmenseit. 

Forrás: MTI, Aluinvent

Fotók: MTI/Vajda János

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©