Továbbra is gyengélkedik a Caterpillar

A vártnál jelentősebben csökkent a világ egyik legnagyobb építőipari jármű- és eszközgyártója, az amerikai Caterpillar profitja az idei második negyedévben.

2015. augusztus 03.

A vártnál jelentősebben csökkent a világ egyik legnagyobb építőipari jármű- és eszközgyártója, az amerikai Caterpillar profitja az idei második negyedévben. Utánajártunk az okoknak.
 
Elemzők szerint a csökkenést továbbra is elsősorban az okozza, hogy visszaesett a gáz- és olajtermelő berendezések iránti kereslet, de csökkent a bányaipari gépek forgalma is. A június végéig tartó idei második három hónapban a Caterpillar adózott eredménye 710 millió dollárra, részvényenként 1,16 dollárra esett az egy évvel korábbi 999 millió dollár, részvényenként 1,57 dollár után.
 

Nem fogynak eléggé - Caterpillar munkagépek munka közben (illusztráció)
 
A cég teljesítményét jobban tükröző, a szakértők által inkább figyelemmel követett egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredmény 1,69 dollárról 1,27 dollárra csökkent. Az amerikai vállalat negyedéves forgalma 13 százalékkal, 12,32 milliárd dollárra esett vissza a tavalyi második negyedévi 14,15 milliárd dollárról. Szakértők is 1,27 dolláros egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredményt vártak, ugyanakkor nagyobb, 12,62 milliárd dolláros forgalommal számoltak. A Caterpillar július végén 1 milliárd dollárral, 49 milliárd dollárra rontotta idei bevétel várakozását.
 
A cég mélyrepülése tavaly óta tart. Akkor a bevétele 14,2 milliárd dollárra esett 2014 utolsó negyedévében a 2013-as utolsó negyedéves 14,4 milliárd dollárról. A nyereség nagyobb mértékben csökkent, 1 milliárd dollárról 757 millió dollárra esett. Már év elején sem számoltak jobb évvel, noha az első negyedéves még bíztatónak tűntek, a második negyedévben megint alulteljesített a vállalat.
 
Fotó: Thinkstockphotos.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©