Szerkezetkész a Zugló Városközpont első épülete

A beruházás épületei előregyártott elemekkel, BIM tervezési módszerrel, termálvizes fűtési rendszerrel készülnek.  

2023. március 26.

A projekt a Zugló Városközpont része, mely a Bosnyák tér és a Rákos-patak közötti mintegy hét hektáros területen épül. A beruházásban nyolc épületet hoznak létre, köztük egy lakó- és hét irodaépületet. Az itt élők, dolgozók kényelmét és nyugalmát tágas közösségi- és pihenőparkok, valamint sétáló utca szolgálja majd. A lakóépület az ütemtervnek megfelelően érte el szerkezetkész állapotát, a kivitelező Bayer Construct Zrt.  ezen alkalomból, bokréta-ünnepet tartott. A 168 lakást magában foglaló házban a -1. szinten mélygarázst alakítanak ki, a földszinten további parkolóhelyek és kereskedelmi egységeknek adnak helyet, az első emelettől felfelé pedig lakások kerülnek kialakításra.

BIM és előregyártás

A Bayer csoportra jellemző gyorsaság és hatékonyság jegyében az épületet, a Viastein Biharkeresztesen lévő előregyártó üzeme szolgálja ki előregyártott elemekkel. A termékek gyártásához az információcsomagot a Bayer tervezési üzletága biztosítja BIM alapon. Ez által tudják csökkenteni a kivitelezési költségeket és az építési időt, a hatékonyság növelése céljából. Az előregyártás további előnye, hogy jelentősen kisebb deponálási területre van szükség, továbbá a kivitelezés során magasabb szintű folytonosság érhető el az időjárási viszontagságok ellenére is.

Az építkezés során a kéregfödémek, kéregfalak, lakáselválasztó falak, illetve minden födémelem előregyártott technológiával készült, melyek közül a lakáselválasztó falak és a födémelemek esetében, az elektromos szerelvények, a kötődobozok és a védőcsövek, szerkezetbe integrálva kerültek kiszállításra a helyszínre Biharkeresztesről. További specifikum még, hogy a födémbe a hűtő-fűtő paneleket is a gyárban helyezték el.

Az épület gyors és pontos kivitelezése teljes egészében a BIM technológiával való tervezésnek köszönhető, mely innováció alkalmazásával lehetőség nyílt professzionális kivitelezési folyamat kialakítására, amely jelentős időt, munkát, költséget és anyagot takarított meg. Az új megoldások átláthatóbbá teszik az egyes fázisokat, megkönnyítik a projekt ellenőrzését és nyomon követését is.

Környezettudatosság

A projekt energiahatékonyság szempontjából is a jövőt képviseli. Az épületet geotermikus energia felhasználásával fűtik majd, korszerű hőszivattyús rendszerrel kiegészítve, amely egyben a nyári klimatizálást is biztosítja. A lakások ezáltal alacsonyabb rezsiköltséggel működnek majd, mint a mostanában átadott hagyományos energiaellátottságú épületek, így a bérlők vagy tulajdonosok számára is olcsóbb, versenyképesebb alternatívát nyújtanak. Az új városnegyed a környezettudatos és fenntartható igényeknek megfelelő élettér kialakítását tűzte ki célul. A  következő időszakban elindulnak a falazási és kőművesmunkák, a belső gépészeti és elektromos szerelések, illetve a homlokzat kialakítása is.

Bayer Construct sajtóközlemény

 

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©