Parkfejlesztés a Városligetben

2020. június 11.

Több multifunkciós sportpálya, egy két kilométeres, kivilágított futókör, egy újabb kutyás élménypark, egy különleges terepjátszótér is elkészül idén nyár végéig a Városligetben. Idén további család-, gyermek-, és sportbarát fejlesztésekkel találkozhatnak hamarosan a parkba látogatók a Kutyás élménypark, az ifjúsági sportpályák, a megújult Vakok kertje és a Nagyjátszótér több százezer látogatót vonzó újdonságaihoz hasonlóan – mondta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Városligeti Nagyjátszótér szomszédságában kialakított, mintegy 17.000 m²-es Terepjátszótér domborzati adottságai révén egyedi, organikus formavilágú játékterekkel rollerezésre, görkorcsolyázásra, szaladgálásra tervezett izgalmas pályákkal várja a nagyobb gyerekeket. A Terepjátszótéren skateboard pálya, rolleresek és BMX-esek számára tervezett „pumptrack” pálya, valamint mászófalak kínálnak kalandokat a legnagyobb biztonság mellett, hiszen az európai és magyar szabványoknak megfelelő játékok alatt eséscsillapító gumiburkolatokat helyeztek el. A területen teljesen rehabilitálják a növényzetet, 58 db új lombos fát és több ezer cserjét és évelőt ültetnek el. A Terepjátszótér munkálatai előrehaladott állapotban vannak, várhatóan nyár végéig vehetik birtokba a gyerekek.

A parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros kutyaparkot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor - Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy elkülönített területet kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák és mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki a számukra. A területen 6 új lombos fát ültetnek el és több mint 10.000 cserjét és évelőt telepítenek. Gyorgyevics Benedek elmondta azt is, hogy a Liget Budapest Projekt megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítanak az egészséges életmódra ösztönző sportolási és kültéri játszó funkciók erősítésére, bővítésére. Ennek legfontosabb állomása az Ajtósi Dürer sor – Dózsa György út szomszédságában található terület teljes megújítása, melynek során a korábbi, leromlott állapotú sportpályákat alapjaiban újítják meg, és további pályákkal, modern öltözőkkel egészítik ki. Az új, 18.000 m²-es sportcentrumban így két, foglalható kivilágított (egy műfüves labdarúgó és egy gumi burkolatú kosárlabdázásra, röplabdázásra és lábteniszre alkalmas pálya) és három ingyenesen használható multifunkciónális pálya jön létre. A ligeti hagyományoknak adózva asztalitenisz- és sakkasztalok is helyet kapnak a területen, de számos kültéri fitnesz eszközt és két darab Teqball asztalt is elhelyeznek a centrumban.

A sportolók kényelmét női, férfi és akadálymentesített öltözők, illetve ivókutak, kerékpártárolók szolgálják. Az új sportcentrum területének teljes növényzetét rehabilitálják, melynek során 58 db új lombos fát és több ezer cserjét és évelőt ültetnek el. A nyitás nyár második felében várható. A 2 kilométer hosszúságú, színezett rekortán borítású futópálya teljes hosszában kivilágított lesz, a belépési pontoknál bemelegítő területeket, a pálya útvonalán pedig ivókutakat helyeznek el a tervezők. Az új futókör kivitelezése a végéhez közelít, az ősszel vehetik birtokba a sportolók.

Gyorgyevics Benedek kiemelte azt is, hogy a Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyeri régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a Kis Botanikus kert, melynek állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott. A mostani felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti terv, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. A megújuló Kis Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültetnek el, több mint 35.000 példányszámban, melyeket idén ősszel már megcsodálhatnak a látogatók.

 A Városliget Zrt. vezérigazgatója beszámolt arról is, hogy az Ötvenhatosok terén lévő egykori betonfelületű parkoló helyén épülő mélygarázs felett egy Promenádot alakítanak ki, mintegy 2 hektár területen.  A sétány 60 százaléka lesz a zöldfelületi arány, ezen belül 18,5 százalékot tesznek ki az évelőágyások. A Promenád középső pihenő zónájában elhelyezkedő köztéri világítótestek, ülőbútor kombinációk és zöldkazetták osztják tovább a széles burkolt sétányt, melybe 108 db lombosfát, 38 db nagyobb cserjét ültetnek. Az elegáns sétány és a park határán 600 m² területű ülőbútorokkal kialakított pihenőtér és egy 80 m2 nagyságú díszmedence várja a látogatókat. A Promenádot év végén vehetik birtokba a parkhasználók és a környékbeliek.

Városliget Zrt, Sajtóközlemény, 2020. június 11.

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Újabb díjat kapott a Magyar Zene Háza

A díj nem csak japán sztárépítész Sou Fujimoto építészeti víziójának, hanem a  tartalmi koncepció kialakításának az elismerése is.

Elérte legmagasabb pontját a Magyar Zene Háza

2021 második felében nyithatja meg kapuit az új intézmény a Városligetben a látogatók előtt. Emellett folyik a park megújítása is.

Csomagol a Néprajzi Múzeum

Magyarország legnagyobb műtárgy-költöztetése zajlik a múzeumban. Nyár végére 90 százalékig elkészülnek a 250 ezer műtárgy csomagolásával.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©