Nyit a Construma

Idén március 29 - április 2. között rendezik a 41. CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítást a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

2023. március 24.

A CONSTRUMA, valamint a vele egy időben rendezett 11. HUNGAROTHERM épületgépészeti szakkiállítás és a 11. OTTHONDesign kiállítás a hazai építőipar csúcsrendezvénye, amelyen több mint 400 magyar és külföldi kiállító mutatja be termékeit, szolgálatatásait, újdonságait.

Szakmai programok

A szakmai programok és a kiállítás fókuszában a jövő építőipari kihívásai - az energiahatékonyság, az energiatakarékos otthonok és a fenntarthatóság – állnak. Kiemelt téma a minőség és az új generációk érdeklődésének felkeltése az építőipari szakmák iránt.

Az idei CONSTRUMA -a szervezők szándékai szerint – jó alkalmat teremt az építőiparral ismerkedő fiataloknak; a kőfaragó szakmai bemutató, a SolarRace 2023, a napelem-kivitelezők legnagyobb hazai versenye, a Tetős Szakemberek Találkozója és a számos szakmai továbbképzés is segíti a munkaerőhiánnyal küzdő ágazat fejlődését. A kiállítás idején rendezik meg a Kongresszusi Központban A magyaroroszági lakáshelyzet című konferenciát, az ÉVOSZ szervezésében.

Immár hatodik alkalommal szervez vezetett szakmai túrákat a Construma az építési szakemberek számára. Ezeknek célja, hogy a kiállítók olyan újdonságaikat is megmutathassák felépített installációik segítségével, amire egyébként egy konferencián nincs mód, a szakemberek pedig a másfél órás szakmai séta során koncentráltan jussanak értékes információkhoz az építkezés legkülönbözőbb szakterületeiről. Idén is 4, egyenként másfél órás szakmai túrából lehet választani. A tavalyi év kedvező tapasztalatai alapján a túrák nem egy-egy téma köré csoportosulnak, hanem mindegyik túrába öt különböző témakört illesztettünk, így bármelyik túrát választja, egyszerre juthat változatos és hasznos szakmai információkhoz!

 

A CONSTRUMA Otthonteremtési kiállítási csokor meghatározó kiállításán a konyhatechnológiától a fürdőszoba&wellnes-en át a nappaliig minden megjelenik, ami az otthonunk  kialakításához szükséges lehet. A kiállítás fókuszában a fenntarthatóság és energiahatékonyság áll.

A körülöttünk zajló gazdasági-társadalmi események okán az energiatakarékosság és a költséghatékonyság kiemelt szerepet kap a lakberendezésben, az otthonok kialakításában is. A ma emberének igénye, hogy olyan anyagok, termékek kerüljenek be a lakásokba, környezetünkbe, ahol a design mellett ezek a kihívások is megoldásra találnak.  A tervezőknek, a szakembereknek óriási a felelősségük, hiszen a legfrissebb gyártói paletták produktumai közül azokat kell a fókuszba állítani, amelyek az általuk képviselt esztétikumon túl innovatív tulajdonságaiknak köszönhetően könnyítik meg korunk emberének életét – s amelyekért talán az elkövetkező generációk sora, sőt bolygónk is hálás lesz később.  (Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének elnöke, a hungexpo.hu-nak)

Az OTTHONDesign nagy hangsúlyt fektet mind a lakberendezési trendek, mind a hazai design kultúra bemutatására. A Lakberendezők Országos Szövetségének közreműködésével minden évben rendkívül impozáns, lakásbelsőt imitáló enteriőrben tekinthetik meg a látogatók a legújabb lakberendezési megoldásokat, színeket, stílusokat. A tervezők  több mint 100 négyzetméteren különleges koncepció mentén felépített DESIGNMátrixba foglalva mutatják be az aktuális újdonságokat, legyen az termék, anyag vagy technológia – természetesen a lakberendezés mindenkori eszköztárának segítségével. A standon a LOSZ lakberendezési tanácsadással is várja az érdeklődőket.

A MAGYAR DESIGN stand kiállítási anyaga pedig egy teljes év designterméséből áll össze, számos alkotás itt debütál. Minden évben több tucat designernek ad lehetőséget a stand a bemutatkozásra, ezáltal pedig lehetőséget teremtve a hazai design kultúra fejlesztésére is.

A kiállítás szakmai részét erősíti a FABUNIO Magyar Bútor és Faipari Szövetség által szervezett konferencia és egyéb szakmai program, bemutató is, melyen keresztül a hazai bútorgyártás, bútortervezés és képzés is figyelmet kap. Ezek közé tartozik az immár hagyományos WOODLIKE Workshop, valamint az Ezer színű fa című kiállítás, melynek célja a hazai kortárs tervezők által készített fatárgyak bemutatása a tágabb nagyközönség és a faiparos szakma számára.

A Kőfaragók és Műkőkészítők Vállakozók Országos Ipartestülete részvétele és gyakorlati bemutatója mellett minden alkalommal szakmai konferenciával is csatlakozik a rendezvényhez.

HUNGAROTHERM –  fenntarthatóság, energiahatékonyság az épületgépészetben és megújuló energiák

Az épületgépészet legnagyobb hazai seregszemléje, a kétévente megrendezett HUNGAROTHERM legerősebb tematikái a fűtéstechnika, légtechnika, illetve a megújuló energiák, de az épületgépészet további témakörei is hangsúlyosan jelen vannak újdonságaikkal. Az idei kiállítás fókuszában az energiahatékonyság és az okosotthonok állnak.

A nagy gyártók megjelenése mellett a színvonalas szakmai kísérő program is komoly vonzerőt jelent a látogatók számára, mint például a XV. Szolárkonferencia, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség szervezésében.

A kiállítást megelőzően az épületgépész szakma legfontosabb szervezete, a HUNGAROTHERM szakmai partnere, a Magyar Épületgépészek Szövetsége arra kérte tagjait, hogy mondják el, milyen kilátásokkal vágtak neki a 2023-as évnek? A felmérés szerint a jelenleg tapasztalható bizonytalanság a legtöbb piaci szereplőt óvatosabbá teszi.

„Az épületgépészeti tervező és kivitelező kis- és középvállalkozások rendelésállománya napjainkban többnyire stagnál, vagy csökken. A lakásépítésben érzékelhető a lassulás, a megrendelések csökkenése, ugyanakkor a lakásfelújítások és kazáncserék területén nincs visszaesés. A nagy családi házak építői körében jelentősen erősödik az érdeklődés a hőszivattyús technika és a napelemes áramtermelés iránt. A napelemes szabályozás tavalyi változása azonban bizonytalanságot és kivárást is eredményezett a lakást vagy családi házat építők körében.”

„A nagy épületek, ipari beruházások területén egyértelmű a lassulás, csökken az ajánlatkérések száma. Sok halasztás, kevesebb megrendelés várható a 2023-as évben, amiben a gáz és villamos áram extrém magas ára szerepet játszik.”

„A következő évek piaci irányzataira leginkább a globális trendek lesznek nagy hatással, ezen belül is a magyar piacra elsősorban a német gazdaság mozgása lesz hatással.” (A MÉGSZ körkérdése a hungexpo.hu számára)

Hungexpo sajtóközlemény

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©