Nemzetközi hírek

2020. szeptember 07.

Szerény mértékben nőttek az amerikai építőipari kiadások, a román építőipar a vírus ellenére bővült az első félévben. Törökország a lakáspiacát élénkíti.

Egyesült Államok

Szerény, az elemzői várakozásoktól elmaradó ütemben emelkedtek az építőipari kiadások júliusban az előző hónaphoz képest az Egyesült Államokban, de legalább megtört az előző négy hónapra jellemző csökkenő trend.  

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szeptember elején közölte, hogy júniushoz képest 0,1 százalékkal, 1364,6 milliárd dollárra kúszott fel az építőipari kiadások szezonálisan kiigazított évesített értéke. Elemzők 1,0 százalékos növekedést vártak a júniusi 0,5 százalékos csökkenés után.

Éves összevetésben 0,1 százalék estek vissza az építőipari kiadások júliusban. Az év első hét hónapjában az építőipari kiadások 792,6 milliárd dollárra rúgtak, ami 4,0 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 761,9 milliárd dollárt. Havi összevetésben júliusban a lakás célú ingatlanok építési költségei 2,1 százalékkal nőttek, míg a kereskedelmi célú ingatlanoké 1,0 százalékkal csökkentek.

Elemzők az építőipari kiadások további emelkedésére számítanak, különös tekintettel a lakóingatlanok iránti erős keresletre.

Románia

Az idei első fél évben 18,9 százalékkal nőtt a román építőipari termelés volumene a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte még augusztus közepén a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a növekedés 21 százalékos volt a vizsgált időszakban. A nyers adatok szerint a bővülés főleg a karbantartási és javítási, illetve a felújításoknak köszönhető, amelyek volumene 49,4 és 49,1 százalékkal bővült. Az új építéseknél 7 százalékos volt a bővülés.

Az épületek típusa szerint az ipari létesítményeknél 29,6 százalékos volt a növekedés, a lakóépületek építése 18,5 százalékkal bővült, a nem lakóépületeké 5,3 százalékkal. Májushoz viszonyítva júniusban az építőipari termelés volumene 3,2 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint, a kiigazított érték szerint a bővülés 4,8 százalékos volt.

Tavaly csaknem 28 százalékkal nőtt a román építőipari termelés a nyers adatok szerint az előző évhez mérten, miután 2018-ban 4,1 százalékkal, 2017-ben 5,4 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Törökország

Sok gazdasághoz hasonlóan, a török gazdaság is áldozatul esett a járványnak - mutat rá az EECFA, a kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség augusztus végén megjelent tanulmánya.. Az ipari termelés márciusban 6,8%-kal, áprilisban 30,4%-kal, májusban pedig 19,5%-kal esett vissza 2019 azonos hónapjaihoz képest. Csak júniusban volt tapasztalható egy kis fellendülés: az előző hónaphoz képest 17,6%-kal, 2019 júniusához viszonyítva pedig 0,1%-kal.

A magasépítést is sújtotta a válság: 2020. 1. negyedév végén az építési engedélyek alapterületükben összesen 11,4%-kal, a használatbavételi engedélyek 41,1%-kal voltak alacsonyabbak, mint 2019. 1. negyedévében. A befejezett lakások száma 152,000 volt, mely 39,5% csökkenés 2019. 1. negyedévéhez képest.

A 2. negyedévben viszont úgy tűnik, hogy a magasépítés helyreállt, mivel 40,8%-os növekedést regisztrált 2020 első hat hónapjában, 2019 azonos időszakához képest. A befejezések azonban 32,5%-os esést regisztráltak az idén január-június időszakban tavalyhoz képest, valószínűleg a járvány miatt, bár szinte minden szegmensben nagy a folyamatban lévő építés. Az építőipari termelés pedig 25 százalékkal zuhant a második negyedévben az országban.

A lakástranzakciók ösztönzése céljából a török kormány idén júniusban intézkedést vezetett be, mely szerint a lakáscélú jelzálogkölcsönök hitelfedezeti rátáját 90%-ra emelték.

Az intézkedés nagy hatással volt a lakáspiacra. A március-áprilisban eladott lakások száma 42,8 ezerre, illetve 50,9 ezerre csökkent, viszont a bejelentést követően júniusban 190 ezer, júliusban pedig 229,4 ezer lakást adtak el. Ez 209,7%-os, illetve 124,3%-os növekedést jelentett 2019 azonos hónapjaihoz képest.

A júliusi tranzakciószám a havi történelmi csúcs, a júniusi pedig a második havi történelmi csúcs. 2020. június-júliusban összesen 419,369 lakást adtak el. Ebből 232,222 volt (55,4%) a jelzálogkölcsönnel eladott lakás melyeknek aránya az összes eladott lakásból 12,5% volt 2019 azonos két hónapjához képest.

Forrás: MTI/ Buildecon/ EECFA

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Újraindul az áremelkedés a lakáspiacon

A GKI Gazdaságkutató és a Masterplast 2021. júniusi lakáspiaci felmérésének eredményei.

Keresleti oldalról biztatóak az építőipar kilátásai

Az alapanyok drágulása és a szakemberhiány a kínálati oldalon okoz nagyobb fejtörést a májusi kedvező adatokat kommentáló elemzők szerint. 

Kormányzati intézkedések az építőipari gondok orvoslására

Többek közt a vállalkozások az online felületen adhatják meg, hogy milyen termékek hiánya nehezíti a beruházásaikat, a kormány kiegészítő bányajáradékot vezet be.

Nemzetközi szállítmányozási hírek

A kormány a záhonyi vasúti átrakó körzet fejlesztését tervezi, Törökországban elindult az Isztambul-csatorna építése, Romániában új gázvezeték épül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©