Már 50 milliárd támogatás napelemekre

A 75 milliárdos teljes keretösszeg kétharmadát már lekötötték.

2024. május 22.

A teljes keretösszeg kétharmadát már lekötötték a modern napelemes rendszerek telepítését ösztönző pályázaton; az eddigi több mint 12 ezer nyertes család átlagosan mintegy 4 millió forintos segítséget kap a zöldenergia termeléséhez és tárolásához - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán a Facebook-oldalán.

A tárca bejegyzésében felidézte: a kormány a Napenergia Plusz programban ingatlanonként akár 5 millió forint hozzájárulást kínál a napelem és energiatároló egyidejű beszerzéséhez és felszereléséhez. A sikeresen pályázóknak csak költségeik harmadát kell saját forrásból állniuk, a nagyobbik hányadot az állam vállalja át. A múlt héten az első utalásokkal a kifizetések is megkezdődtek a 75 milliárd forintos programban.

Jelenleg további több mint 5 ezer támogatási kérelem áll feldolgozás, hiánypótlás alatt. Az már biztosra vehető, hogy a meghirdetéskor kalkulált 15 ezer háztartásnál jóval több jut támogatáshoz a programban - közölte az EM.

Az átviteli rendszerirányító friss adatai szerint közel 267 ezer háztartási méretű kiserőmű üzemel Magyarországon. A többnyire családi házak tetején működő napelemes rendszerek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az áramtermelő kapacitások több mint felét már a megújulók adják Magyarországon. A tiszta energiaforrások 2015-ben még tíz százalék alatti aránya idén tavasszal nőtt 50 százalék fölé a villamosenergia-rendszer bruttó beépített teljesítőképességében. A megújulók részesedésének kilenctizede az ipari és háztartási naperőművekből származik - ismertette a tárca.

A Napenergia Plusz programnak köszönhetően a családok saját eszközzel termelhetnek zöldenergiát, amelyet későbbi fogyasztásra el is tárolhatnak. A rugalmas felhasználás révén önellátási képességük erősödik, áramszámlájuk csökken - hívta fel a figyelmet a minisztérium.

Az előkészületben lévő folytatásban tíz évnél régebben üzembe helyezett napelemek mellé lehet majd kormányzati támogatással korszerű energiatárolót vásárolni - jelezte bejegyzésében az EM.

Energiaügyi Minisztérium via MTI

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©