Lezárult a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia előzetes egyeztetése

Elkészült a hazai épületállomány energiahatékonysági felújítási programja. Az épületek legalább 70 százaléka felújításra szorul.

2014. február 21.

Nemzeti Épületenergetikai Stratégia előzetes egyeztetése lezárult, a beérkező észrevételek feldolgozása, az időközben megjelent statisztikai adatokkal való összevetése zajlik, ezt követően indulhat meg a stratégia közigazgatási egyeztetése és társadalmi vitája.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. elkészítette a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiát, a magyar épületállomány energiahatékonysági felújítási programját. 2014 első felében egy széleskörű épületenergetikai támogatási program indulhat a stratégia alapján, amelynek forrásait a nemzetközi szén-dioxid-kvótakereskedelemből befolyt bevételek és a 2014-2020. közötti európai uniós tervezési időszak operatív programjai biztosítják.

lakásépítés 02

Nem minden ház van ilyen jó állapotban hazánkban (illusztráció)

A stratégia a meglévő épületek energetikai felújítására, továbbá az új épületek energiatakarékossági követelményrendszerének kialakítására és megvalósítására vonatkozik. Az elkészült keretprogramok, mint például a Nemzeti Reformprogram, az Új Széchenyi Terv, illetve a Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terv tartalmának figyelembe vételével készülő Nemzeti Épületenergetikai Stratégia alátámasztja a kormány által már elfogadott Nemzeti Energiastratégia 2030 energiahatékonysággal kapcsolatos célkitűzéseit.

Magyarországon a 4,2 milliós épületállomány legalább 70 százaléka felújításra szorul, amelyek közel 10 százalékának jelenlegi állapota új építést tenne indokolttá. Az energiafelhasználás 40 százaléka ehhez az épületállományhoz kötődik, amelynek 2/3-a a fűtés és hűtés számlájára írható. Az épületek a legnagyobb szén-dioxid kibocsátók, jócskán megelőzve az ipart, a közlekedést és a földhasználatot.

A stratégia legfőbb célja hosszú távú koncepció kidolgozása és a stratégiai irányvonalak meghatározása az épületek energiatakarékos felújítására és az energiatakarékos új épületek építésére. A stratégia szakpolitikai kereteit adó keretprogramok célja többek között az épületállomány fűtési energiaigényének 30 százalékkal való csökkentése 2030-ra, ezáltal a hazai primerenergia igény több mint 10 százalékkal lesz csökkenthető - áll a dokumentumban.

Forrás: MTI

A kép forrása Morguefile.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©