Letették a Paks-Kalocsa híd alapkövét

Az új Duna-hídnak köszönhetően Kalocsa és Paks között 70 km kerülő szűnik meg, a menetidő 15 percre csökken.

2021. június 14.

A 2024 nyarára elkészülő Kalocsa-Paks új Duna-híd, a 20. híd lesz a Duna magyarországi szakaszán. Az 512. sz. főút 7-es km szelvénye után a Duna felett egy új, 2×1 sávos, a kétoldali hullámtéri résszel együtt összesen 946,2 méter hosszúságú, 10 támaszú híd épül. A három rész különböző szerkezeti rendszerű, de egy egységet alkot. 

A bal és jobboldali hullámtéri hidak egyaránt háromnyílású, acél szekrénytartós gerendahidak vasbeton pályalemezzel.

A mederhíd 119 m-200 m-119 m támaszközű, öszvér keresztmetszetű extradosed típusú híd (pilononként 10-10 kábellel). Ez azt jeleneti, hogy a fellépő erőket a hídszerkezet teljes hosszában végigvezetett kábelekkel veszik fel, amelyeket a nagyobb fesztávolság biztosítása miatt egy vagy több pilonra vezetnek fel. A kábeleket a szerkezet két végén feszítik meg.

A híd főtartója kétcellás szekrénytartó, amelynek első részét mindkét oldalon konzolos kialakítású vasbeton pályalemez alkotja.

A két középső támasznál a hídszerkezettől 21,8 méter magasságba nyúló vasbeton pilonok készülnek. A felszerkezet szélessége 19,26-23,26 méter között váltakozik, melyen 2×3,5 méter szélességű kocsipályát, valamint kétoldali, kétirányú kerékpárútat alakítanak ki a szükséges biztonsági sávokkal.

Jelenleg a hídépítési munkák előkészítése zajlik a parton (területelőkészítés, fakivágás és bejáróút építés). Április elején megkezdődött a próbacölöpözés. A mederhíd próbacölöpök próbaterhelése lezajlott, mellyel párhuzamosan a szárazföldi próbacölöp elkészült az 1. hídfőnél és az előkészületeket követően kicsit később, amint az időjárási körülmények megengedték, megtörtént a 10. hídfőnél tervezett próbacölöp fúrása is.

A beruházáshoz 22,5 kilométer új nyomvonalú útépítés is kapcsolódik. A beruházások részét képzi a főút megvalósításával összefüggésben kerékpárút-szakaszok és az ingatlanok megközelítését szolgáló szervízutak, földutak megvalósítása.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban valósul meg. A kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végzi. A híd és hozzá kapcsolódó úthálózat kivitelezésének összértéke 92 milliárd forint.

NIF sajtóközlemény alapján Maép

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©