Készházépítés tantárgy a Pécsi Egyetemen

Az ÉVOSZ  februárban a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával elindította a Környezettudatos Készházépítés fakultatív tantárgyat.

2021. február 09.

Az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata  februárban a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával elindította a Környezettudatos Készházépítés fakultatív tantárgyat.

Az összenergia-felhasználásból 40%-ot az épületeink fogyasztanak el, de ha az előállítást és újrahasznosítást is figyelembe vesszük, akkor ez az arány jóval meghaladja az 50%-ot is.  Ezzel arányosan a CO2-kibocsátásban,  a klímaváltozásban is jelentős szereppel bírnak épületeink.

Az országunk, de a világ valamennyi országa előtt álló feladat az energiahatékonyság növelése, a környezettudatosság, a klímavédelem fokozása. A karbonsemlegesség elérése csak úgy tud megvalósulni, ha a tudásközpontok, és az ipar együtt tud működni. A fejlődés robbanásszerű, fejlettebb országokban már ipari robotok gyártják a készházakat, sokkal szélesebb körben használják a természetes, szerves építőanyagokat. 

Az ÉVOSZ tagjai, tagozatai mindannyian kiemelten foglalkoznak az építőipar előtt álló klímavédelmi, a karbonsemlegességet elérő feladatokkal.C él, hogy a jövő mérnökei megismerjék a klímavédelemmel kapcsolatos kötelezettségeket, technológiákat, anyagokat, lehetőségeket, korlátokat, lássanak kivitelezéseket, üzemeket, szerezzenek nemzetközi tapasztalatokat.

A tantárgyat az elképzelt 40 fő helyett  ez idáig 120-an vették fel, ami jól mutatja hogy hiánypótló. Egyetemi hallgatókon túl gyakorló mérnökök, kivitelezők is jelentkeznek, hogy részt vegyenek  az oktatásban. Más egyetemeken is van szándékunk a tantárgy bevezetésére, így február végén, a Soproni Egyetemmel kezdjük meg az egyeztetést.

 

ÉVOSZ – MAKÉSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat sajtóközleménye

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©