Hazai és külföldi múzeum-fejlesztések

Itthon nemsokára megnyitja a kapuit a felújított Szépművészeti Múzeum, az Egyesült Királyságban és Romániában pedig új intézmények nyílnak.

2018. október 17.

Itthon nemsokára megnyitja a kapuit a felújított Szépművészeti Múzeum, az Egyesült Királyságban és Romániában pedig új intézmények nyílnak.

Budapest - Magyarország

Október végén nyílik meg a több mint három évig tartó felújítást követően a SzépművészetiMúzeum, amely az új állandó tárlatok és az újjászületett Román csarnok mellett a Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kamaratárlattal várja a közönséget.

Évtizedekig volt zárva a romos állapotban lévő Román csarnok kapuja, miközben a látogatók csak álmodozhattak arról, milyen lehetett a Szépművészeti Múzeum egyik legszebb terme. A Liget Budapest projekt keretében végzett rekonstrukció során nem csupán a Román csarnok újult meg, hanem az épület mintegy 40 százaléka több mint 14 ezer négyzetméteren. Egyebek mellett új kiállítótereket, éttermet alakítottak ki, korszerűsítették a fűtésrendszert, klimatizálták a termek egy részét, és korszerű raktárhelyiségeket is létrehoztak.

Csaknem kétezer négyzetméternyi korábbi kiállítótér kapja vissza eredeti funkcióját. A Michelangelo-teremben például a könyvelés dolgozott évtizedekig, most azonban kiszabadították a begalériázott, gyönyörű reneszánsz kazettás dongaboltozatot és kiállítóteret alakítottak ki. Ott kap majd helyet az újranyíló múzeum első időszaki kiállítása, amely Leonardo da Vinci előtt tiszteleg, bemutatva a reneszánsz olasz mester lovas szobrát és annak friss kutatási eredményeit, valamint tíz Leonardo-rajzot is.

Megújulnak az állandó kiállítások is: több évtizedes távollét után visszatér a magyar művészeti anyag, így az intézmény az egyiptomi és a görög-római művészettől a 18. század végéig egységben mutatja be az egyetemes és a magyar művészet fejlődését. Az egyiptomi és a görög-római gyűjtemények új helyet kapnak a mélyföldszinten, ahol immár 21. századi körülmények fogadják a közönséget: jelentősen megnövelték például a ruhatár kapacitását, az eddigi büfé helyett pedig 140 fős éttermet és kávézót alakítottak ki, amely megnyitható a Hősök tere felé is.

A földkiemelésekkel ötezer négyzetméternyi teret nyertek. A Román csarnok alatt például korszerű, klimatizált műtárgyraktár létesült, új helyre került a gépészet, de új fotóműtermet és múzeumpedagógiai foglalkoztatót is kialakítottak. A látogatók két szakaszban vehetik birtokba a megújult épületet, az összes állandó kiállítás 2019 közepétől lesz látható. A Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteménye ideiglenesen a Várba költözik, majd a tervek szerint 2021-től az Új Nemzeti Galériában kap végleges otthont.

A Liget Budapest Projekt keretében megújuló Szépművészeti Múzeum felújított csarnoka 2018. szeptember 24-én. 

Dundee - Egyesült Királyság

Hajóformájú új Viktória és Albert Múzeum nyílik a hétvégén a skót kikötővárosban, Dundee-ban, a Tay-folyó partján. A néhai brit királynőről és férjéről elnevezett, eredeti Viktória és Albert Múzeum Londonban áll, és a világ legnagyobb iparművészeti gyűjteményét őrzi.

A hosszú évekig a gazdasági depresszióval küzdő negyedik legnagyobb skót város egymilliárd fontos (366 milliárd forintos) vízparti felújítási munkálatainak egyik központi projektje a Kuma Kengo japán sztárépítész által tervezett dundee-i V&A Múzeum. A város vezetése arra számít, hogy a 80 millió fontból (29 milliárd forintból) készült múzeum hasonló gazdasági pezsgést indít el, mint Bilbaóban a Guggenheim, amely 1997-es megnyitása után fellendítette az idegenforgalmat, és ma már évente 1,75 millió turistát vonz.

Kuma, a 2020-as tokiói olimpiára készülő új nemzeti stadion tervezője elmondta: a múzeumot “a város új nappalijának” szánta. John Alexander, a dundee-i városi tanács vezetője pedig kiemelte, hogy a város újjászületésének köszönhetően tavaly máris majdnem tizedével nőtt a turisták száma. Hozzáfűzte: sokáig nem számított túl népszerű célpontnak a város a szomszédaihoz képest – Edinburgh például egyórányira van Dundee-től -, de ez már megváltozott.“Dundee átvette a vezetést a kulturális töltetű megújulás terén” – jelentette ki a vezető.

Az új múzeum a Tay-folyó partján két, egymás mellett ringatózó hajótestre emlékeztet a város hajóépítő múltjára utalva. Az épület betonfalait szürke, durva kőpanelek borítják, amelyek a sziklás skót szirteket idézik. A két hajótest-épület között visz az út a folyóhoz, Kuma elképzelése szerint a város és a tenger közötti kapcsolatot szimbolizálva.

A szeptember közepén megnyíló kulturális központ jövőre várhatóan félmillió látogatót vonz, a város lakosságának több mint háromszorosát.

Bukarest - Románia

Csaknem száz éve először alapítottak magánmúzeumot Bukarestben, és több évtizede először nyílt kiállítóhely egy kifejezetten erre a célra kialakított új épületben a román fővárosban.

A Kortárs Művészeti Múzeum (Muzeul de Arta Recenta - MARe) elsősorban az utóbbi fél évszázad román képzőművészetének bemutatására vállalkozik a bukaresti Rózsa-dombnak számító Primaverii (Tavasz) negyedben, egy újonnan elkészült, labirintusszerű, ablak nélküli szűk folyosókat korszerű kiállítóterekkel ötvöző ötszintes épületben.

Az egykori Ceausescu-rezidencia közelében található, 1200 négyzetméternyi kiállítási területtel rendelkező kulturális intézmény építészetileg is szervesen kapcsolódik a kommunista múlthoz: az épület annak az 1939-ből származó villának a helyén áll, amelyet a sztálinista korszak rettegett ideológusa, Ana Pauker román külügyminiszter használt, a múzeum építői pedig megőrizték az alapozás egyes részeit, köztük az alagsorban kialakított bunkert, amelyből hangszigetelt nézőteret alakítottak ki.

A MARe első két szintjén állandó tárlat kapott helyet Korlátolt felelősségű stilisztikai változatosság címmel, amelyet román képzőművészek 1965 - a kommunista rezsim kulturális "nyitása" - után készült, "tűrt" vagy "támogatott" kategóriába tartozó alkotásait mutatja be.

"A MARe kritikai betekintést nyújt abba, milyen kockázatokat vállaltak, milyen sikereket értek el és milyen kompromisszumokat kötöttek a kommunista diktatúra idején, illetve az annak 1989-es bukása utáni években alkotó román művészek" - idézte a Mediafax hírügynökség Erwin Kesler múzeumigazgatót, aki évek óta gondozza és az ország számos városában kiállította a MARe fő mecénásának számító Roger Akoury libanoni üzletember műgyűjteményét.

A további szinteken a Mennyország a pokolban című, húsz román képzőművész vallásos témájú alkotásait bemutató időszakos tárlat kapott helyet. Bár a MARe elsősorban a román kortárs művészet megismertetését célozza, évente három elismert külföldi művészt is meghívnak kiállítani. Elsőként Jeff Wall kanadai fotóművész munkásságából nyújtanak ízelítőt a bukaresti közönség számára: a MEN című kiállítás 2019. január 28-ig látható.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©