Hazai energetikai hírek

Csaknem 18 százalékkal nőtt a megújuló áramtermelés tavaly, sikeres volt a hazánkat is érintő európai árampiac-összekapcsolási projekt.

2021. június 28.

Csaknem 18 százalékkal nőtt a megújuló áramtermelés tavaly

A megújuló energiaforrásokból termelt bruttó villamos energia mennyisége 17,7 százalékkal, a megtermelt hő mennyisége pedig 3,7 százalékkal nőtt 2020-ban az előző évhez képest - olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2020-as előzetes energiastatisztikai adatait összefoglaló június közepén publikált jelentésében.

A megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia részaránya a bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül 11,9 százalékra emelkedett.  A jelentés megállapítja, hogy a primer belföldi energiafelhasználás forrásának jelentős részét a kőolaj- és kőolajszármazékok, valamint a földgázbehozatal biztosította, a két energiahordozó nettó importja együtt 551 petajoule-t tett ki.

Magyarország továbbra is viszonylag magas importkitettséggel rendelkezik, az importfüggőség mértéke az összes energiahordozót tekintve 2020-ban 13 százalékponttal, 56,3 százalékra csökkent. A földgáz importfüggőség a készletek  jelentős feltöltése miatt különösen magas volt 2019-ben, ezért a földgáz importfüggőség tavaly jelentősen, 39,5 százalékponttal csökkent.

A 2020. évi primer belföldi felhasználás az előzetes adatok szerint 1099 petajoule volt, 1,5 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A pandémia hatására az előző évhez képest 63,5 százalékkal csökkent a nemzetközi légi közlekedésben felhasznált kerozin mennyisége. Csökkent a közúti üzemanyagok belföldi forgalma is: a motorbenziné 10,2 százalékkal, a gázolajé 6,7 százalékkal mérséklődött 2019-hez képest.

Tavaly a bruttó villamosenergia-termelés mennyisége 34 924 gigawattóra volt, 2,3 százalékkal több, mint az előző évben. A napelemek által termelt villamos energia 63,7 százalékkal haladta meg az előző évi mennyiséget. A hálózatra csatlakoztatott napelemek teljesítménye több mint 2000 megawattot tett ki, vagyis meghaladta a Paksi Atomerőmű beépített teljesítményét.

Sikeres volt az európai árampiac-összekapcsolási projekt

Összekapcsolódtak a közép-kelet-európai országok alkotta 4M MC régió (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia) és a nyugat-európai országokat lefedő MRC régió árampiacai csütörtökön; az Interim Coupling projekt sikeres zárása még kedvezőbb feltételeket teremt a másnapi villamosenergia-kereskedelemben résztvevő piaci szereplők számára, illetve növeli a térség villamosenergia-rendszereinek rugalmasságát – adta hírül a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. június második felében.

Az Interim Coupling kezdeményezés az Európai Unió legnagyobb piacösszekapcsolási projektje, ami az utolsó és egyben a legjelentősebb lépés az egységes európai másnapi árampiac megteremtése szempontjából. Magyarország számára kiemelten fontos, hogy legerősebb nagykereskedelmi piaca, a másnapi piac rugalmasan és hatékonyan szolgálja a piaci szereplőket.

A projekt hozzájárul az egységes, ezáltal erősebb európai uniós villamosenergia-piac megteremtéséhez, illetve fontos szimbóluma az árucikkek szabad mozgásának, az EU egyik fő alapelvének.

Az energiapiacokra gyakorolt kedvező hatások között említették a növekvő hatékonyságot, a kiegyensúlyozottabb árakat, az általában kiegyenlítettebb villamosenergia-piacot, a megnövekedett likviditást az érintett tőzsdéken, továbbá a határkeresztező kapacitások hatékonyabb felosztását. Mint írták, Magyarország számára a magyar-osztrák határon történő kereskedelem kiemelt jelentőségű, emellett a közvetett hatás miatt a cseh-német határ is fontos.

A határkeresztező kapacitások optimalizált felosztása az importáló országok számára, mint amilyen jelenleg Magyarország, megteremti a lehetőségét annak, hogy a lehető legkedvezőbb áron szerezzék be energiaszükségleteiket, és ezáltal kedvező hatással lehet a fogyasztói árakra is.

A projekt magyar résztvevői számára fontos járulékos stratégiai haszon, hogy az uniós villamosenergia-piacok fejlesztésének irányait meghatározó jelentős nyugat-európai piacokkal közös döntéshozó testületekbe kerülnek - értékelte a piacösszekapcsolást Herczeg Sándor, a Mavir Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Az első összekapcsolt kereskedési nap minden különösebb fennakadás nélkül, sikeresen lezajlott. Az árak az eddig megszokott szinten mozogtak, miközben a kereskedett mennyiség kiemelkedően magas szintre emelkedett - jelezte Istvánffy György, a HUPX Zrt. piacfejlesztési vezetője a közleményben. Hozzátette: a következő hetekben folyamatosan elemezni fogják az eredményeket.

A Mavir projektvezetőként vezényelte le a 7 ország 16 energetikai vállalata részvételével megvalósított közös munkát. Az éles indulás után 3 hónappal valósulhat meg a bolgár-román piacösszekapcsolás. Ezt követi majd a tervek szerint az áramlásalapú kapacitásszámítási módszertanra való áttérés a Magyarországot is magában foglaló úgynevezett Core régióban, aminek a 2022 februárjára tervezett indulásával egyidejűleg történik majd meg a horvát-magyar határon is az összekapcsolás.

Az E.ON Hungária a Dunántúl jelentős részén korszerűsíti a villamosenergia-hálózatot

Az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója június második felében tartott online konzultáción úgy fogalmazott a fejlesztéssel kapcsolatban, hogy DanubeInGriddel nem csupán hálózatfejlesztési projekt kezdődik, hanem több éven át tartó program, amely a jövő áramszolgáltatását hozza létre okos eszközök, korszerű ellátásbiztonsági megoldások felhasználásával.

Kiss Attila hozzátette, hogy a DanubeInGrid beruházások sorát indítja el Magyarországon és Szlovákiában, megteremtve a fenntartható, energiahatékony ellátás alapjait.

Az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója szerint a fejlesztés elengedhetetlen, hiszen az érintett térség villamosenergia-hálózatát már most is jelentős terhelés éri, ugrásszerűen nő a felhasználás, rövid idő alatt a többszörösére nőtt a háztartási méretű kiserőművek csatlakozási igénye. Haraszti Judit hozzátette, hogy a határ két oldalán összesen 2 millió fogyasztó ellátását érinti a DanubeInGrid, amely többek között transzformátorfejlesztést, új vezetékek kiépítését, alállomások telepítését és korszerűsítését eredményezi.

A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal elnökhelyettese abban bízik, hogy újabb belföldi projektek nyerhetnek uniós hozzájárulást, hiszen további támogatási kategóriákat eredményezhet az európai energiainfrastruktúra felkészítése a klímacélokra. Magyarország számára különösen kedvező lehetőség, hogy új pályázatok támogathatják az energetikai együttműködéseket EU-n kívüli államokkal - tette hozzá Ságvári Pál.

A DanubeInGrid az E.ON korábbi bejelentése szerint 100 milliárd forintból valósul meg a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt., valamint Západoslovenská distribučná elosztótársaság, és a Slovenská elektrizačná prenosová sústava átviteli rendszerirányító részvételével. A fejlesztési összeg Magyarország és Szlovákia között fele-fele arányban hasznosul.

Steiner Attila államtitkár a konzultáción üdvözölte, hogy a DanubeInGrid elnyerte a közös érdekű projekt (PCI, Projects of Common Interest) minősítést, és a túljelentkezés ellenére jelentős, 35 százalékos támogatáshoz jutott az uniós hálózatfinanszírozási keretből. Az energiafelhasználás rohamosan nő, az áramtermelés forrása pedig egyre sokszínűbb, ezért javítani kell a villamosenergia-rendszer szabályozhatóságát, és létre kell hozni a megújuló források csatlakozási lehetőségeit - tette hozzá.

Forrás: MTI

Fotó: Pixabay.com 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©