Hazai céges hírek

A Grabarics építette a Magyar Posta új logisztikai depóját Veszprémben, a Masterplast lesz a Pimco kizárólagos tulajdonosa, egymilliárdos beruházást fejezett be a Gémtech.

2023. január 23.

A Grabarics építette a a Magyar Posta új logisztikai depóját Veszprémben

A Grabarics Kft. zöldmezős beruházással több milliárd forintból építette meg a Magyar Posta új logisztikai depóját Veszprémben - adta hírül a vállalat saját oldalán január első felében.

Az új üzemcsarnok kétszer akkora lett, mint a régi épületük volt, a bruttó alapterület mintegy 5 500 négyzetméter kiterjedésű. A létesítmény előregyártott vasbeton vázszerkezetét a Grabarics Vasbeton tervezte és gyártotta.

A csarnokot mintegy 15 000 négyzetméternyi külső burkolt terület veszi körül. Az üzem a mai modern csomaglogisztikai elvárásoknak megfelelően, a postai igények alapján került megépítésre: két oldalán 7 darab dokkoló és 6 darab szintbeli ipari, valamint 2 extra kapu került elhelyezésre, melyek a kézbesítő járművek, illetve a szállító kamionok kezelését, a csomagok rakodását segítik majd. A depóban több mint 160 fő foglalkoztatását tervezi a Posta, számukra ideális munkakörülményeket biztosít az új épület.

A Masterplast lesz a Pimco kizárólagos tulajdonosa

A Masterplast Nyrt. lesz a szerencsi üveggyapotgyárat építtető Pimco Kft. kizárólagos tulajdonosa - olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján január második felében közzétett kibocsátói tájékoztatásban.

A cégvásárlást a Masterplast gyártásfejlesztési terveivel indokolták. A közlemény szerint a társaság a szerdán megkötött adásvételi szerződéssel előrehaladott, fél éves időmegtakarítást eredményező beruházáshoz jut, az üveggyapot-gyártás ezzel a megvalósítás szakaszába léphet. Az akvizíciót az októberi, 9,2 milliárd forintos tőzsdei tőkebevonásból fedezték.

A Pimco a 14,1 milliárd forintos szerencsi projektre korábban 5,645 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökségtől. A termelés 2024 végén kezdődhet, az üzem évente 20 ezer tonna hőszigetelőt gyárthat.

A Masterplast a BÉT honlapján olvasható cégbemutató szerint a térség legnagyobb magyar tulajdonú építőanyag-gyára. Január eleji előrejelzésük szerint 202 millió eurós (csaknem 81 milliárd forintos) forgalommal és 15,5 millió eurós (több mint 6 milliárd forintos) nyereséggel számolnak idén. Részvényeikkel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír szerdán 3685 forinton zárt, egy éven belül 2700 forint és 4490 forint között változott az árfolyama.  

Egymilliárdos beruházást fejezett be a napkori Gémtech Kft.

Több mint egymilliárd forintot fordított a darukban használható hajtóműcsalád kifejlesztésére a napkori székhelyű, fémszerkezetek gyártásával foglalkozó Gémtech Gépészeti Mérnöki Technológiai Tervező és Gyártó Kft. - adta hírül a válllat január második felében.

Közleményük szerint a G-Power elnevezésű hajtóműcsalád az intelligens szoftvere és interaktív vezérlőrendszere a magyar és külföldi gyártmányú daruk modernizációja során szükséges hajtómű-cserék folyamatát egyszerűsíti, valamint a munkafolyamatok hatékonyságát és biztonságát befolyásoló emberi tényezők kiküszöbölésére kínál megoldást a daruzási folyamatok során. A nyugat-európai színvonalú fejlesztés megfelel a portál-, a bak-,  illetve híddaruk speciális követelményeinek.

A teljes projektösszegből csaknem 498 millió forintot a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap pályázatán, vissza nem térítendő támogatásként nyert el a társaság.

A Gémtech Kft. tavaly fejezte be egy másik, nagyobb összegű beruházását is; egy új üzemcsarnokot építettek fel a napkori telephelyen mintegy kétmilliárd forintból, amelyhez az állam 900 millió forint támogatást nyújtott.

A nyilvános cégadatok szerint a 2021-ben 154 dolgozót foglalkoztató kft. 2020-ban 5,2 milliárd, míg 2021-ben 9,7 milliárd forint nettó árbevételt ért el, adózott eredménye pedig 621 millió, illetve egymilliárd forint volt.

Forrás: MTI, Grabarics Kft.

Fotók: Grabarics Kft., Masterplast

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Építőgép gyártók hazai pályán mutatják be legújabb termékeiket és szolgáltatásaikat a forgalmazóknak, a sajtónak.

Gréderek: amit ezekről a monstrumokról tudni kell. Csorba Kázmér kalauzolja az olvasót.

A lakáspiac és az építőipar első féléves teljesítménye az MNB és az ÉVOSZ adatai alapján.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©