Harmadával bővült márciusban a hazai építőipar

Az elemzők szerint a növekedéshez a magán és az állami szektor kiegyenlítetten járul hozzá. Közben igazolták a várakozásokat a lakásépítések is.

2017. május 11.

Harmadával, vagyis 33,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi teljesítményét a hazai építőipar márciusban. Az épületek építése több, mint 30 százalékkal, az egyéb építmények esetében majndem felével nőttek az adatok. Az elemzők szerint a növekedéshez a magán és az állami szektor beruházásai kiegyenlítetten hozzájárulnak.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint márciusban az építőipari termelés volumene 33,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist a februári 19,6 százalékos növekedés után. Az épületek építése 30,2, az egyéb építményeké 48,8 százalékkal nőtt.Az épületek építése 30,2, az egyéb építményeké 48,8 százalékkal nőtt. 

Az épületek építésének növekedése márciusban is elsősorban ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építményeknél az alacsony bázis mellett az út- és vasútépítési munkáknak volt köszönhető a növekedés. A márciusban megkötött új szerződések volumene 31,3 százalékkal elmaradt az előző évitől, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 11,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 41,3 százalékkal. 

 

Az épülő Hotel Clark szálloda az I. kerületi Clark Ádám téren 2017. május 2-án. 

Horváth András, a Takarékbank elemzője 2017 egészére az építőipari termelés 19,4 százalékos növekedését várja az első negyedévi 24,7 százalék után. Az építési engedélyeket és a bejelentett kereskedelmi fejlesztéseket figyelembe véve a kockázatok felfele mutatnak, tette hozzá. A növekedéshez mind a magán, mind a kormányzati szektor beruházásai kiegyenlítetten hozzájárulnak.

Földi Tibor, a Futureal csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója szerint az építőipari megrendelések folyamatos növekedése és a kivitelezői kapacitások szűkössége miatt hónapról-hónapra emelkednek az építőiparban a kivitelezési költségek, főleg a munkadíjak. A szakember úgy látja, hogy az 5 százalékos áfakulcs véglegesítésével enyhíthető lenne az ágazatot sújtó és a növekedési lehetőségeit korlátozó kapacitáshiány, hiszen a kivitelezőknek nem kellene rohamtempóban befejezniük a beruházásaikat 2019 végéig. 

 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint is a látványos növekedésével az építőipar érezhetően hozzájárulhat majd a GDP idei növekedéséhez. Hozzátette, részben az uniós forrásokon alapuló fejlesztések miatt az év további részében is jelentős lesz az építőipari bővülés.

A lakásoknál majdnem 50 százalékos a bővülés

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a lakásépítésekre vonatkozó legfrissebb adatait is, ezk szerint az első negyedévben 2061 új lakás épült az országban, 46,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az egyszerű bejelentések együttes száma 9525 volt, 88,7 százalékkal emelkedett éves szinten.

Miavecz István, a PPG Trilak Kft. ügyvezető igazgatója arra számít, hogy a második fél évben már számottevő újépítésű lakás kerülhet befejezési fázisba, és ezzel párhuzamosan a használtlakás-piac is élénkülhet, ami együtt jár majd a lakásfelújítások számának növekedésével is. Mindezek hatására pedig megnőhet a kereslet az építőanyagok iránt is. 

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület szerint a lakásépítésben megindult pozitív trendet fontos fenntartani, megerősíteni, álláspontjuk szerint a lakásállomány megújításához évi 40 ezer lakás felépítése lenne szükséges. Ugyanakkor a kiszámíthatósághoz és a hosszú távú tervezhetőséghez szükségesnek tartják, hogy az új lakások adásvételéhez kapcsolódó kedvezményes áfa és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) fenntartása kapjon legalább 10 éves kormányzati szándéknyilatkozatot. Az egyesület hangsúlyozta azt is, hogy figyelmet kell fordítani a kivitelezői kapacitások mennyiségének és minőségének biztosítására, beleértve a megfelelő munkaerő biztosítását is. Kiemelt figyelmet kell fordítani továbbá az épülő lakások minőségére, hogy a mai lakásépítések hosszú távra jelentsenek műszaki és építészeti minőséget, alacsony rezsit és környezettudatosságot.

Mester Nándor, az Otthontérkép.hu vezető elemzője szerint szinte biztosra vehető, hogy a társasházi beruházások mellett egyre dinamikusabban növekszik a megkezdett magán építkezések száma is az év hátralévő részében. Erre utal, hogy az első negyedévben az összes engedély kétharmadát egylakásos épületre adták ki. Ennek főleg az építőanyag gyártói és kereskedői örülnek a legjobban - tette hozzá.

Árendás Gergely, a Property Market ügyvezető igazgatója a lakásépítések első negyedévi bővülése alapján arra számít, hogy a következő 1-2 évben is fennmarad ez a tendencia. Hozzátette, hogy az újépítésű ingatlanokat vásárlóknak nem érdemes várniuk, hisz az építőiparban jelentkező munkaerőhiány miatt az épülő lakások ára emelkedő pályán marad. A szakember kifejtette: a lakáshitelezési trendek és az ingatlanpiac lendülete összhangban van, az új lakások piacának élénkülésével az ilyen lakások vásárlásához kapcsolódó hitelek is egyre nagyobb szerepet kapnak a következő időszakban, melyeknél mindinkább népszerűbbek a kiszámítható, több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©