Gyógynövénymintakertet építenek Balatonőszödön

A Kárpát-medence élővilágát, őshonos állatait bemutató központot alakítanak ki Balatonőszödön. Ennek része a nyáron megnyíló gyógynövénymintakert.

2014. január 06.

A Kárpát-medence élővilágát, őshonos állatait felvonultató oktató központot és turisztikai bemutató helyet alakítanak ki a Balaton déli partján, Balatonőszödön. Az első ütemben idén nemzeti gyógynövény mintakert létesül 50 millió forint pályázati forrás felhasználásával.

A gyógynövényeket bemutató kertet egy régi, omladozó kúria elhanyagolt parkjából alakítják ki, a munkálatok tavasszal indulnak. Az elvadult bozótost felszámolják, a parkba a vadon termő legfontosabb, 50-60 féle olyan füvet, cserjét telepítenek, amelyek a népi gyógyászatban évszázadok óta a különféle bajok orvoslására szolgáló hatóanyagokat tartalmaznak.

A leendő nemzeti gyógynövény mintakert egyúttal ráirányítja a figyelmet a Kárpát-medence agroökológiai adottságaira. A kivitelező, Szunai Miklós építési nagyvállalkozó szerint a vadon előforduló, fákban, füvekben meglévő természetes hatóanyagok iránt nagy a kereslet a világpiacon, az élelmiszer, a gyógyszer és a kozmetikai ipar jól megfizeti ezeket az alapanyagokat, a gyűjtés, válogatás pedig többletmunkát jelenthet, ezáltal az elmaradott térségek több ezer lakosa juthat jövedelemhez.

Az elképzelések szerint a lerobbant kúriát is felújítják, helytörténeti múzeumot, tanácskozó termet rendeznek be. Mellette pedig felépül egy nádból és más természetes anyagokból készített bioház, amely az otthonteremtés ezen régi-újszerű, olcsón kivitelezhető formájához ad iránymutatót a hazai és külföldi turistáknak.

kárpát-medence 02

A cél ráirányítani a figyelmet a Kárpát-medence agroökológiai adottságaira (illusztráció)

A gyógynövénykert közelében működik a Somogyvári Gyermekotthon, amihez egy 30 hektáros őspark tartozik. Ezt a kivitelező tervei szerint az iskolával együttműködve a nemzeti kultúra részeként számon tartott őshonos magyar állatok - puli kutya, szürke marha, bivaly, rackajuh - bemutatóhelyévé rendeznek be.

Ezzel a tanintézet nehéz sorsú, végzős diákjai helyben állandó megélhetéshez juthatnak, a gyógynövénykert és az ősállatpark együttes pedig új idegenforgalmi vonzerőként a balatoni turizmus kínálatát színesíti.

A beruházás első ütemében megvalósuló gyógynövény nemzeti mintakert idén nyár végén fogadhatja az első látogatókat.

Forrás: MTI

A kép forrás a Morguefile.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©