Elkezdődött a szolnoki Agóra Terminál műszaki átadása

A mintegy 2 milliárd forintból épülő közel 3700 négyzetméteres kulturális pláza jövő év közepén nyithatja meg kapuit.

2013. december 18.

A budapesti Bálna központhoz hasonló kulturális pláza nyithatja meg a kapuit jövő év közepétől Szolnokon. December elején kezdődött a szolnoki Agóra Terminál műszaki átadás-átvétele.

Az Európai Uniós forrásból megvalósuló multifunkcionális kulturális központ mintegy 3700 négyzetméteren várja majd az érdeklődőket. Az innovatív formavilágú és műszaki megoldásokat felvonultató Agóra - mely csaknem 1,8 milliárd forintból épült meg - várhatóan a jövő év közepén nyitja meg kapuit.

Az építkezés jelentős állomásához érkezett: december 2-án elkezdődött a Terminál épületének műszaki átadás–átvétele. A felső három szint belső terei a szórakozást-, művelődést-, oktatást szolgálják. Emellett az emeleten irodai helyiségek is helyet kaptak. A Terminálról közvetlen átjárás biztosított az Aba-Novák Kulturális Központhoz.

agóra terminál 01

Szolnok is felkerül a térképre - Az Agóra Terminál Szolnok belvárosában 2013. december 13-án (MTI)

A városközpontban létesülő Agóra a tervezők reményei szerint új színt jelent majd Szolnok kulturális életében. Az intézény egyfajta szellemi központként, kulturális plázaként kívánja kimozdítani a város és vonzáskörzetének lakosságát.  A Terminál sokszínű programkínálatával akarja majd kimozdítani az embereket otthonról, és a tervek szerint a közösségépítés centrumaként is funkcionál majd.

Az Agóra Terminál előtti tér is mind funkcionálisan, mind megjelenésében megújul, melynek átalakítása során 2500 négyzetméteren új térburkolatot raktak le. Az akadálymentesített pinceszinten 40 db autó parkolására alkalmas helyet alakítottak ki. A hatalmas területű létesítmény tervezésekor kiemelten fontos volt a környezettudatos szemlélet. Így 24, egyenként 100 méter hosszú geotermikus földhő-szonda, a hozzá tartozó gépészettel hivatott ellátni az épületegyüttes fűtését.

Forrás: MTI, Szolnoktv.hu, Szolnokepul.hu

A kép forrása az MTI, Fotó: Bugány János

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©