Elkészült a MOME új campusa

2019. szeptember 09.

Ahhoz, hogy a kreatívipar Magyarország egyik sikerágazata lehessen, szükség van világszínvonalú oktatásra Budapesten. Ezt biztosítja a MOME, egy valóban XXI. századi, a hagyományokra is építő, nemzetközileg versenyképes dizájnegyetem. A MOME új campusa több mint egyetem. Alkotóműhely, innovációs és kutatási központ, városépítő tett is egyben. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a magyar kreatívipar zászlóshajója jött létre, olyan különleges intézmény, amelyhez hasonló sincs Közép-Európában, sem tartalomban, sem pedig építészeti minőségben. Az új campus több mint egyetem – városépítészeti érték is egyben. Világszínvonalú, 21. századi, kortárs építészeti alkotás született. A campus építésztervezői Reimholz Péter (†2009), Csomay Zsófia, Németh Tamás, valamint a 3h Építésziroda és vezetői, Csillag Katalin és Gunther Zsolt.

„Az új MOME campus növeli a kiváló magyar teljesítmények létrejöttének esélyeit és fölépítésének köszönhetően két magyar világsiker erősödik tovább és erősítheti Magyarországot: Budapest, a nemzet fővárosa és a magyar kreatívipar” - hangsúlyozta az építés irányításáért felelős Fürjes Balázs kormánybiztos a campus ünnepélyes megnyitóján. 

A campusfejlesztés száz százalékban hazai teljesítmény, a tervezéstől a kivitelezésig magyar tervezők tervezték és magyar vállalkozók építették. A MOME 25 000 m2 épületet és 15 000 m2-es közparkot magában foglaló új campusa határidőben és költségkereten belül készült el. A beruházás teljes költsége bruttó 21,4, nettó 16,8 milliárd Ft és a vállalás szerint 2019 szeptemberében megkezdődhet az egyetemi tanév.

Az új és felújított épületek területe 25 000 nm, a megépült helyiségek száma meghaladja a 700-at. Az építkezés 5 éve közel 5000 embernek adott munkát. Közel 68.000 m3 földkitermelés, ez több, mint 27 versenymedence térfogata. Több mint 1600 tonna vasbeton, közel 180 km elektromos vezeték került beépítésre, ez utóbbi a Budapest-Szeged távolságnak felel meg. 15 000 m2 – en megújult a közpark, amelyben összesen mintegy 16 ezer fát, bokrot, cserjét, egynyári növény telepítettek.

Az új campuson  megkétszereződött az oktatásban használt műhelyek száma, megháromszorozódott a terek mennyisége, amelyekben az egyetem hallgatói és oktatói mindennapjaikat töltik,  megötszöröződött a kiállítóterek területe, amelyek a hallgatók munkáinak nyilvános bemutatását szolgálják,  megtízszereződött a kutatásra, innovációra épített tér és ezzel a beépített korszerű technológia mennyisége.

 

Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. Sajtóközlemény

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©