Egyszerre 800 autót tudnak tölteni

Átadták a legnagyobb kapacitású hazai elektromos töltőállomást a budapesti Metrodom River lakópark mélygarázsában.

2024. április 04.

Átadták a legnagyobb kapacitású hazai elektromos töltőállomást, amelyet a budapesti Metrodom River lakópark mélygarázsában alakítottak ki. A lakópark fejlesztésének végén összesen egyszerre 800 villanyautót lehet majd feltölteni, világviszonylatban is kiemelkedő technológiai teljesítménnyel. Az első két ütem lakói mától vehetik át a lakásaikat, és akik elektromos autóval érkeznek, már saját parkolójukban tölthetik is azokat.  

A vállalat fejlesztési igazgatója elmondta, hogy minden lakástulajdonosnak saját e-töltőállomása lesz. „– A jövő városát fejlesztjük Budapest XI. kerületében, ahol alapfelszerelés az elektromobilitást kiszolgáló infrastruktúra. Az itteni okoslakásaink, és az ezekhez telepített töltőrendszer 10 év múlva is tökéletesen megfelel majd a lakók igényeinek. A mélygarázsban elhelyezett töltőpontok 316 amper teljesítményűek. Ez azt jelenti, hogy kényelmesen fel lehet tölteni egy mai elektromos autó akkumulátorát. Büszkék vagyunk arra, hogy ezzel a hazai ingatlanfejlesztők közül elsőként tudjuk jövöállóvá tenni a prémium lakóprojektjeinket” – mondta Pongrácz Tamás.

A fejlesztési igazgató szerint a lakók már a beköltözés pillanatától használhatják a saját töltőállomásukat. Ezeket egy különleges szoftverfejlesztés nyomán egy elektronikus címkével, ún. RFID-kártyával lehet majd indítani. Ez a megoldás az integrált mérőórával együtt lehetővé teszi a havi áramfogyasztás pontos mérését is, illetve megakadályozza, hogy mások illegálisan használják az adott lakáshoz tartozó töltőpontot. 

A Metrodom Kft. lakóparkjaiban 2016 óta lehet kérni az elektromos autótöltő felszerelését a garázshelyeken. A Budapesten most épülő, exkluzív beruházásoknál automatikusan jár ez a szolgáltatás a tulajdonosok számára. 

A töltési infrastruktúra fejlesztője emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2050-re karbonsemlegessé válik, ezt pedig csakis a zöldátállás minél szélesebb bevezetésével lehet elérni. A Smart Digital Kft. ügyvezetője a bemutatón úgy fogalmazott, hogy a tudatos energiafelhasználás a fenntarthatóság záloga, de a kényelmi szempontok nem feltétlen mondanak ellent a zöld szemléletnek. „– A zöld filozófiát sikerült ötvözni azzal az igénnyel, hogy a legmagasabb minőségi elvárások jegyében hozzuk létre ezt az integrált társasházi rendszert, amely energiával látja el a kialakítandó 800 töltőpontot. A világviszonylatban is egyedülálló rendszernek üzemeltetési és vezérlőfunkciója is van. A tulajdonosok számára pedig ez megkönnyíti majd a napi életüket, hiszen nem kell idősávokat foglalniuk a töltésre a közös töltőpontokon, hanem a munkaidő végén beparkolnak a saját garázshelyükre, ráhelyezik a töltőt az autójukra, és másnap reggel gond nélkül indulhatnak a munkahelyükre, vagy a gyerekekkel az óvodába, iskolába” – mondta Hoffman Zsolt.

A szakember szerint egy hatalmas teljesítményű ipari számítógép vezérli a töltésmenedzsment rendszert. Ez az innovatív töltésrendszer lehetővé teszi, hogy a jelenleginél jóval több elektromos autót is el lehessen látni energiával a mai elektromos hálózaton. 

Az átadáson a jelenlegi országos töltési infrastruktúra hiányosságairól is beszéltek a szakemberek. Nagy Norbert, a Kia Hungary elnök-ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az EV-járművek közel 95 százalékét cégek használják, és a most átadott töltő-üzemeltető szolgáltatás (EMSP) megoldást jelenthet a cégautók töltésének problémájára. „- A könnyű és egyszerű elszámolhatóság kulcskérdés. Az ilyen rendszerek azért lehetnek katalizátorok a zöldátállásban, mert ezek segítségével a cégautók is tölthetők otthon, hiszen pontosan követhető a magán- illetve a céges áramfogyasztás.”  

Metrodom sajtóközlemény, fotók: Metrodom

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©