Csökkent a romániai építőipari termelés

7,1 % a visszaesés az 1. negyedévben, megálltak a lakásépítések.

2024. május 23.

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS). A naptárhatástól megtisztított adatok 7,9 százalékos csökkenést mutatnak 2023 azonos időszakához képest.

A nyers adatok szerint a lakóépületek terén 34,1 százalékos volt a csökkenés, a nem lakás rendeltetésű épületek terén pedig 1,6 százalék. Az infrastrukturális építmények tekintetében 6,8 százalékkal nőtt a termelés. A naptárhatástól megtisztított adatok éves összevetésben 31,8 százalékos csökkenést mutatnak a lakásépítés, és 9,2, illetve 1,5 százalékos növekedést az infrastrukturális építmények és a nem lakás rendeltetésű épületek terén.

Márciusban a nyers adatok szerint 3,5, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint pedig 1,2 százalékkal csökkent a romániai építőipar teljesítménye 2023 azonos időszakához viszonyítva. Februárhoz képest a nyers adatok az építőipari termelés 43,7 százalékos, a naptárhatástól megtisztított adatok pedig a 9,1 százalékos növekedését mutatták márciusban.

MTI

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©