Átadták a Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot

Több mint háromszázezer műtárgyat őriznek majd a világszínvonalú múzeumi háttérintézményben.

2020. december 15.

Már zajlik az utóbbi évtizedek legnagyobb léptékű műtárgy-költöztetése, lezárult a korszerű restaurátorműhelyek kialakítása, és megkezdődött a munka az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban. A Liget Budapest projekt keretében felépült csúcsmodern múzeumi háttérintézménynek köszönhetően a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum több mint 300.000 műtárgya kerül biztonságos és méltó körülmények közé. Az OMRRK felépítésével nem csupán egy sok évtizedes hátrányt ledolgozva sikerült méltó körülményeket biztosítani nagy nemzeti közgyűjteményeink számára, hanem rögtön az európai élvonalba kerültünk, hiszen hasonlóan komplex kiszolgáló létesítménnyel még a kontinens nagy múzeumai is csak elvétve rendelkeznek. A legjelentősebb európai múzeumok, a londoni British Museum és a szentpétervári Ermitázs frissen elkészült, illetve a párizsi Louvre kivitelezés alatt álló szakmai intézményeivel kerültünk egy kategóriába, s azokkal minden összevetésben - képességeiben, felszereltségében és kapacitásában – állja a versenyt a hazai fejlesztés – mondta Baán László, a projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Az Ybl-díjas Vasáros Zsolt vezette Narmer Építészeti Stúdió tervei alapján készült fejlesztés a régi és új épületek összhangjára törekedett. A telek két értékes, Freund Vilmos által tervezett, régi épületét az örökségvédelmi szempontok figyelembe vételével újították fel.

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületében jelenleg is zajlik a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint százezer gyűjteményi műtárgyának beköltöztetése, és már az új, a legkorszerűbb technikai feltételeket biztosító műhelyekben dolgoznak a két gyűjtemény restaurátorai. Jelenleg Munkácsy Mihály, Czóbel Béla, és Szinyei Merse Pál, valamint Markó Károly, Vaszary János festményeinek restaurálása zajlik a közel 300 m2 alapterületű, nemzetközi színvonalú festőrestaurátor műteremben. A legkorszerűbb technológiák segítségével az OMRRK további 7 műtermében és 4 diagnosztikai, valamint konzerválási feladatok ellátására kialakított helyiségében zajlik a restaurátorok munkája.

Az új épület adottságai műtárgy védelmi feladatok tekintetében is egyedülállónak tekinthetőek az országban, megteremtve ezáltal a műtárgyak hosszútávú megőrzésének és kutathatóságának feltételeit. Az épület gépészeti kialakítása alkalmas arra, hogy a restaurátor műtermekben és a műtárgy raktárakban, az anyagok megőrzéséhez egyedileg beállított hőmérsékletet és páratartalmat biztosítson. A korszerű raktártechnológia 37.000 polcfolyóméternyi (azaz 37 kilométernyi) rakodófelületet és 25.000 m2 képrács-felületet biztosít az ide költöző műtárgyak számára.

A Városliget Zrt sajtóközleménye alapján

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©