Átadták a Budapesti Építész Kamara Építészeti Nívódíját

Fővárosi térrekonstrukciót és hotelfelújítást is díjazott idén az építészeti szakmai szervezet. 2015 óta osztják a kitüntetést.

2017. november 17.

A XVIII. kerületi Kossuth tér átalakítása, valamint az Andrássy úti Hotel Moments kialakítása kapta meg az idén az Építész Kamara Építészeti Nívódíját, amelyet november közepén adtak át Budapesten a FUGA Budapesti Építészeti Központban. 

Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget egyesülésével 1873. november 17-én született meg Budapest - emlékeztetett az évforduló előtt Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a díjátadón, hozzátéve, hogy a díjazott művek sokat hozzátesznek Budapest városképéhez, legyen az hotel, közösségi intézmény, magánház vagy óvoda. "Ezek az épületek és intézmények mind-mind attól válnak különlegessé - az utókor számára is -, hogy az építészeti értékük mellett az épületek használói felé is komoly gesztust tesznek" - hívta fel a figyelmet.    

A 2017-es Budapest Építészeti Nívódíjat a budapesti építészeti kamara és Budapest város önkormányzata összefogásával írták ki. "ártonffy Miklós, Budapest főépítésze szerint a beérkezett pályaművek mindegyike mintaértékű építészeti alkotás. A tervezőik munkájukkal bizonyították elhívatottságukat a szakma, a minőség és Budapest iránt.

Befutó - A XVIII. kerületi átépített Kossuth tér és az ott található pavilon, a Budapest Építészeti Nívódíja 2017 pályázat egyik díjazottja 2017. november 17-én.

Az idei pályázatra 17 pályamű érkezett, nagyon rangos volt a mezőny, amelyből a legkiválóbbakat kellett kiválasztania az idei zsűrinek. A bírálóbizottság elnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra, tagjai pedig Mártonffy Miklós főépítész, Csapó Balázs, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Bán Ferenc Kossuth-díjas építész, Kovács Csaba Ybl-díjas építész, Locsmándi Gábor Pro Régió díjas építész, urbanista, valamint Z. Halmágyi Judit Pro Architectura díjas építész voltak. Csapó Balázs hangsúlyozta: "a pályázat célja, hogy ablakot, kaput nyissunk az építészet felé, hogy minél többen be tudjanak tekinteni és meg tudják ismerni azt az építészetet, ami ma a fővárosban fellelhető".

A Budapesti Építész Kamara Építészeti Nívódíja az egyik legfiatalabb szakmai elismerés, amelyet 2015 óta ad át a szervezet. A díjat olyan a város arculatát formáló új budapesti épület nyerheti el, amellyel az építészeti kvalitásai mellett az épületet használók is maradéktalanul elégedettek. A díjazott pályamunkáknak az építészeti, esztétikai minőségen túl tehát a használói közösség kényelmének kell koncentrálniuk úgy, hogy a gazdaságos és környezetbarát működést is szem előtt tartják.

A 2017-es Nívódíjat, amely 900 ezer forint pénzjutalommal, emlékplakettel és elismerő oklevéllel jár, a pestlőrinci, XVIII. kerületi Kossuth tér átalakítása és az új pavilon épület létesítése kapta. A felelős tervező Sajtos Gábor, társtervező Virág Péter építész, Kontra Dániel tájépítész. Az idei Nívódíjat kapta még az Andrássy úti Hotel Moments kialakítása is, amely Nagy Zsolt építész, Benedek Botond építész, Déri Dániel építész, Batta Miklós építész, Bóday-Bagó Bernadett építész, Várhidi Bence építész közös munkája. Kiemelt dicséretben és az ehhez járó 400 ezer forintos díjban részesült a CEU belvárosi épületegyüttesének rekonstrukciója, a Meséskert passzívház óvoda épülete Óbudán, valamint a Tó utcai családi ház.

Másik befutó - A Hotel Moments, a Budapest Építészeti Nívódíja 2017 pályázat egyik díjazottja 2017. november 17-én.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©