A magánszektor húzza az amerikai építőipart

Jó hírek a tengerentúlról: négy és fél éves csúcsra emelkedtek az építőipari kiadások tavaly decemberben az Egyesült Államokban. A szakértők szerint tovább tart a fellendülés.

2014. február 06.

Az Egyesült Államokban a szakértők által vártnál kisebb mértékben nőttek, de így is négy és fél éves csúcsra emelkedtek az építőipari kiadások tavaly decemberben, az állami beruházások a szektorban 1,1 százalékkal csökkentek, a magánépítkezések azonban 17,5 százalékkal bővültek.

Ugyanaz a tendencia volt jelen, ha a finanszírozásról van szó, a magánépítkezések 8 százalékkal bővültek, míg az állami szektor építkezési költségei 0,7 százalékkal csökkentek.

usa adatok 01

Zászlóerdő az Egyesült Államokban – Továbbra is van mire büszkének lenniük (illusztráció)

Az amerikai kereskedelmi minisztérium február 3-ai hétfői közlése szerint decemberben 0,1 százalék volt az éves szintű növekedés üteme a novemberi 0,8 százalékos bővülés után. Szakértők 0,2 százalékos növekedésre számítottak decemberre. Az építőipari kiadások értéke éves szintre kivetítve 930,5 milliárd dollárt tett ki decemberben, ami 2009 márciusa óta a legmagasabb, de még mindig közel feleannyi, mint amennyit a szakértők egészségesnek tartanak. Az Egyesült Államokból már tavaly júliusban is jó hírek jöttek, amikor foglalkoztatás szintje elérte a 2008 óta a legmagasabb szintet.

Az International Constructionnak az adatok kapcsán megszólalt az Associated General Contractors of America (Amerikai Generálkivitelezôk Társasága) vezető közgazdásza, Ken Simonson szerint a lakásépítés erős fellendülése véget érhet 2013 végével, de még pár hónapig biztos érezteti a hatását. Eközben a magán, de nem lakossági kiadások tekintetében lebegnek a görbék, az állami beruházások azonban továbbra is gyengülnek. Előbbi tekintetében fellendülést vár az elemző, és 6-10 százalék közé teszi ennek mértékét.

A Maéponline kérdésére a Buildecon bemutatta az európai adatokat. Ezek szerint a 19 európai ország építési piacának elemzése szerint 2013-ban, hasonlóan a 2010-es és a 2012-es évhez, tovább csökkent az építési piac teljesítménye. A lejtmenet jelentős, 3-5 százalékos évente. Csupán 2011-ben volt egy hajszálnyi stagnálás. A következő években, 2014-2016-ban, az Euroconstruct prognózisa szerint, mindössze 1-2 százelék, igen szerény mértékű javulás várható európai átlagban.

Forrás: MTI, Khl.com, Buildecon

A kép forrása a Morguefile.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©