A kerékpárutak a Közútkezelőhöz kerülnek

2020. június 12.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018 tavaszától kezdődően vette át a főutakkal párhuzamos és az országos törzshálózatba tartozó, lakott területen kívüli kerékpárutak üzemeltetését és fenntartását az érintett önkormányzatoktól. Idén az üzemeltetési munkákon túl többek között a Balaton és a Fertő tó körüli kerékpárúton felújítást is végez a társaság. Ezzel a 32 ezer kilométernyi országos közút üzemeltetésén túl két év leforgása alatt több mint 1000 kilométer kerékpárút üzemeltetése került állami kezelésbe. 

Az üzemeltetési munkákon túl, jelenleg több helyszínen zajlanak felújítási munkák is. A Balatoni Bringakörön, a Balaton északi partján zajló munkálatok várhatóan július elejére érnek véget. A beavatkozások a Balatonfűzfő-Balatonalmádi, a Balatonszepezd-Szepezdfürdő, az Ábrahámhegy-Badacsonyörs és a Balatonederics-Veszprém/Zala megyehatár közötti szakaszt, illetve a zánkai Erzsébet-tábor környékét, továbbá Zala megyében Vonyarcvashegyet érintik. Megújul idén júniusban a Fertő-tó körüli kerékpárút 6,4 kilométeres szakasza is bruttó 293,2 millió forintból. A kerékpárút teljes rekonstrukción esik át, a szakemberek kicserélik az alapréteget, új kötő- és kopóréteget építenek, stabilizálják a padkákat és a szakaszon található hidat is felújítják. De nemcsak felújítások zajlanak az idei évben, ugyanis több új építésű hálózati elemmel is bővülni fog az állami kerékpárúthálózat: hamarosan használatbavételi engedélyt kap az kerékpárút és az utolsó simításokat végzik a kivitelező a Tisza-tó körüli új kerékpárutak és kerékpáros hidak építésén is. Az Eger-Egerszalók kerékpáros útvonal táblázása is folyamatban van, mellyel szintén a kerékpáros közlekedés népszerűsítése a cél. 

A kerékpárutakhoz kapcsolódóan a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2019-ben nagyszabású géppark fejlesztést hajtott végre. A program keretében 15 speciális traktort és a hozzájuk tartozó téli-nyári adaptereket szereztek be, hogy a bicikliutak napi üzemeltetési feladatait maradéktalanul elláthassák a szakemberek. A beszerzéseket az idei évben is folytatja majd az állami közútkezelő további 5 téli és nyári adapterekkel felszerelt traktorral.

Magyar Közút sajtóközlemény, 2020. június 10.

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Ezer kilométer út újulhat meg

Az időjárás jobbra fordultával visszatérnek a közutakra a kivitelezők munkagépei.

A hazai elektromobilitás fejlesztése

A Magyar Közút és az MVM együttműködése a töltőhálózat fejlesztésére.

Befejeződött az M1 felújítása

71 kilométernyi útszakaszt tettek rendbe

Tárlatvezetés a kiskőrösi Úttörténeti Múzeumban

Online oktatás: a Magyar Közút tárlatvezetést tart  kiskőrösi Úttörténeti Múzeumában. 

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©