2017 elejére készülhet el a Millenáris Velodrom

Az új sportlétesítmény a kerékpár- és tornasport új budapesti központja lesz. Az új Puskás Ferenc Stadion mellett épül majd fel. Hazai cég nyerte a tervpályázatot.

2014. január 29.

Várhatóan három év múlva, 2017 elejére készülhet el a Nemzeti Olimpiai Központhoz tartozó Millenáris Velodrom, amely a kerékpár- és tornasport új budapesti központja lesz.

Múlt hét szerdán hirdettek eredményt a beruházásért felelős Nemzeti Sportközpontok sajtótájékoztatóján a Millenáris Velodrom nemzetközi tervpályázatán, ahol kiderült, a hazai a Váncza Művek Építészeti Műterem Bt. lett a nyertes.

A kormányzati tervek szerint a Nemzeti Olimpiai Központ területén húzzák fel az új sportlétesítményt. Ez a terület a az új Puskás Ferenc Stadion környezetében alakítják ki. A tavaly ősszel kiírt pályázatra 27 érvényes pályamű érkezett, ebből választottak ki a győztest.

Az indulóknak egy olyan sportlétesítmény terveit kellett elkészíteniük, amelyben elfér egy fedett, 250 méteres, nemzetközi szabványnak megfelelő - azaz világverseny megrendezésre alkalmas - kerékpáros pálya, egy BMX gyakorlópálya, a középső részén pedig a magyar tornasport új központját lehet kiépíteni. Szempont volt az is az elbírálás során, hogy a meglévő, régi épületeket megtartsák, és az eredeti funkciójukban használják.

millenáris velodrom 02

A leendő Velodrom belülről - a sportkomplexum nemzetközi építészeti tervpályázatának díjnyertes látványterve (MTI)

A most aláírt szerződés után, a közbeszerzési és tervezési folyamatokat követően a remények szerint jövő év elején el lehet kezdeni a beruházást. Az átadás várható időpontja 2017 eleje.

A Millenáris jelenlegi állapota nem megfelelő. A falak sok helyen átáztak, a pálya versenyfelülete rossz minőségű, a lelátó romos. A teknő közepén most egy sátras jégpálya üzemel. Ez a beruházáskor megszűnik. Ugyanakkor a közeli Kisstadiont befedik, és egy olyan 5000 férőhelyes multifunkcionális csarnokká alakítják, ahol lesz jég.

A Nemzeti Olimpiai Központ a tervek szerint 38 hektáron fog elterülni, a területén a tornászok, a vívók, az asztaliteniszezők, az öttusázók, a dzsúdósok, a birkózók, az úszók, a vízilabdázók, jégkorongozók és az atléták is megtalálják majd a helyüket, nekik nemzetközi versenyekre alkalmas létesítményeik is lesznek.

millenáris velodrom 03

A mai állapotok - A Nemzeti Olimpiai Központhoz tartozó Millenáris Velodrome, középen a lelátó 2014. január 22-én (MTI)

Forrás: MTI

A kép forrása az MTI, Fotó: Nemzeti Sportközpontok, Illyés Tibor

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©