Újdonság a Liebherr-től

2020. július 15.

Speciális multifunkciós eszközként a vadonatúj Liebherr L 509 teleszkópos homlokrakodó a hagyományos teleszkópos rakodógépek emelési magasságát és kinyúlását ötvözi a klasszikus homlokrakodók anyagmozgatási kapacitásával, ennél fogva két géptípus előnyeit sűríti egyetlen termékbe. Mivel a fejlesztéshez a Speeder L 509 modell szolgáltatta az alapot, az új gép is megkapta a gyártó által sztereókormányzásnak nevezett kormányrendszert, a bőséges erőt biztosító hidrosztatikus hajtásnak köszönhetően pedig 38 km/h menetsebességre képes alapkiépítésben. Emellett a Stage V/ Tier 4f emissziós normát is teljesíti.

A szokásos homlokrakodó gémszerkezet helyét az új L 509 Telén teleszkóposan kitolható gém vette át, így a gép legnagyobb emelési magassága villa szerelékkel eléri a 4,8 métert. Hála az integrált Z-karos gémkialakításnak, a teleszkópos rendszerrel a kezelő magas oldalfalú teherautókat is megrakhat, konténereket rakhat fel nagy magasságba, de a nagyobb anyagdepók kialakításának sincs akadálya. Villás szerelékkel dolgozva nincs szükség kézi utánállításra, ugyanis a Liebherr mérnökei optimalizálták a párhuzamos mozgást villázáshoz.

Az új teleszkópos gémszerkezet előnyei emelési magasság és kinyúlás terén mutatkoznak meg, míg a Liebherr sztereókormányzása – mely a csuklós váz és a kormányzott hátsó kerekek jól bevált kombinációját takarja – garantálja a remek manőverezőképességet. E műszaki megoldások együttes alkalmazása sok feladat esetén (itt említhetjük a tereprendezést, városi munkákat, hóeltakarítást, vagy a hulladékgazdálkodást) páratlanul hasznossá teszi az új L 509-est. A rugalmas, sokoldalú gép ráadásul annyira felhasználóbarát, hogy a kevésbé tapasztalt gépkezelők is biztonsággal üzemeltethetik, legyen szó bármilyen munkakörnyezetről.

A fentieken túl az L 509 Tele új fejlesztésű hidraulikus gyorscsatoló-rendszert kapott, amivel gyorsan cserélhetők a különféle szerelékek, a gép kompakt méreteiből adódóan pedig kitűnő rálátás nyílik a felszerelt eszközre a munka során. A csatlakozók méretezése megegyezik a L 506 Compact - L 509 Stereo homlokrakodókon alkalmazottal, vagyis az L 509 Tele üzemeltetéséhez nem szükséges új munkaeszközöket beszerezni. A sokféle elérhető szerelékkel – például földmunkához és anyagmozgatáshoz ideális kanalakkal, villákkal, hótolókkal vagy hidraulikus leszorítókarral ellátott kanalakkal – a gép egész évben jól kihasználhatóvá válik.

A Liebherr alapáron túlterhelés-jelzővel szállítja az összes L 509 Tele modellt. E rendszer a tehernyomaték-határoló mellett megjeleníti a tehernyomatékot a fülkében elhelyezett kijelzőn, ezzel folyamatosan tájékoztatva a gépkezelőt az aktuális terhelésről és a teleszkópos homlokrakodó stabilitásáról. A kritikus tartományban a stabilitás határának elérését megelőzően a túlterhelés-jelző fokozatosan lassítja, majd teljesen leállítja a hidraulikus mozgásokat. Ilyenkor a teleszkópos gémmel már csak olyan mozgások végezhetők, melyek pozitív irányban befolyásolják a gép egyensúlyi helyzetét. További segítség, hogy a maximális terhelés túllépése esetén a kezelőt hang- és fényjelzés is figyelmezteti.

Az említetteken túl az új teleszkópos homlokrakodó a Liebherr Stereoloader széria számos jól ismert funkcióját is magáénak mondhatja. Mivel a sztereókormányzással a csuklószöget 30 fokban lehetett maximalizálni, a tömegközéppont nagytömegű terhek mozgatásakor is a gép középpontjában marad, ami tovább növeli a stabilitást. Csakúgy, mint a hagyományos L 509 Stereoloader esetében, a csillapítással ellátott csuklószerkezet kiegyenlíti a hepehupás talaj hatásait, és biztosítja a stabil haladást egyenetlen terepen.

Felár ellenében a homlokrakodóhoz megrendelhető a praktikus végállás-csillapítás funkció, ami lehetővé teszi, hogy a teleszkópos gém finommozgással érje el végállását, így csökkentve a gépkezelőt érő vibráció mértékét. További előnyként a végállás-csillapítás minden alkatrész élettartamát megnöveli, különös tekintettel a gémszerkezet részegységeire és a felszerelt eszközökre.

A Liebherr L 509 Tele homlokrakodó teljesítményadatai:

•             Billenősúly (teljes fordulásban): 3.800 kg

•             Kanál kapacitása: 0,9 m3

•             Üzemkész tömeg: 7.000 kg

•             Max. emelési magasság villával: 4.800 mm

•             Motorteljesítmény (ISO 14396): 54 kW/ 73 Le

Az emissziós értékek megfelelnek a Stage V/ Tier 4f szabványban megszabott határértékeknek.

Forrás: Liebherr-Werk Bischofshofen GmbH

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©