Új Wacker forgó-kotrók

A hagyományos ET35 forgó-kotróval, valamint az EZ36 zéró farsöpréses géppel a Wacker Neuson a 3,5  tonnás osztályban két új gépet mutat be. 

2018. május 29.

Az új ET35 és EZ36 forgó-kotrókat a gyors munkaciklus, a rendkívül precíz és hatékony munkavégzés jellemzi. Ezt az optimalizált hidraulika és az átdolgozott motor-szivattyú vezérlés teszi lehetővé. Az EZ36 zéró farsöpréses forgó-kotrót a belvárosi területeken gyakran előforduló, különösen szűk és átláthatatlan építési területekre tervezték. Így a gépkezelőnek nem kell aggódnia, hogy munkavégzés során megrongálja a gépet vagy akadályozza a forgalmat. A kompakt EZ36 típusú forgó-kotró hátsó része nem nyúlik túl a gép járószerkezetén. Ugyanakkor mindkét modell kezelő fülkéjének belső tere tágas és ergonomikus kialakítású.

A járószerkezeten kívül vezetett alsó görgők és az optimalizált tömegelosztás rendkívül nagy állásbiztonságot nyújtanak az ET35 és EZ36 forgó-kotróknak nagy terhek megemelésénél. Gyárilag akár négy kiegészítő vezérlőkör is elérhető, melyek a forgó-kotrókat sokoldalú szerszámhordozókká teszik. A vállalkozók ezáltal nagyon rugalmasan és gazdaságosan használhatják mindkét modellt. A fokozatmentesen dönthető úszóállású tolólap is a felszereltségi lehetőségekhez tartozik, és nagyobb rugalmasságot és hatékonyságot biztosít. Mindkét modell esetén további újdonság a kanálhoz illeszkedő hidraulikus kapocs, a „hidraulikus hüvelykujj”. Ez megkönnyíti a markoló tevékenységet, például a laza anyagok, mint az ágak vagy kövek eltávolítását a munkakörnyezetből. Mindkét modellhez kaphatók gumi- és acélláncok.

A forgó-kotrók opcionálisan függőleges ásórendszerrel (VDS) szerelhetők fel. A Wacker Neuson dönthető felépítménye kiegészítő rugalmasságot biztosít a gépeknek a használat során. Gombnyomásra akár 27 százalékig kiegyenlíthető az emelkedő és lejtő az egyenetlen talajon, például a szegélyköveknél vagy a lejtők oldalán. A VDS azonban nemcsak nagyobb biztonságot, hanem a hatékonyság területén is többletet nyújt: a pontosan függőleges ásással kiemelés és feltöltés során a felhasználó akár az anyag és az idő 25 százalékát is megtakaríthatja. Az ergonómia is kifizetődik, hiszen az egyenes üléspozíció tehermentesíti a hátat, és a gépkezelő számára fáradtságmentes munkavégzést tesz lehetővé. A kompakt kotrógép szegmensben egyedüli gyártóként a Wacker Neuson már 20 éve kínálja a dönthető felépítmény funkciót.

Az építési területeken a biztonságos kezeléshez, valamint a gyors munkavégzéshez elengedhetetlen a szabad kilátás a munkaterületre és a szerelékre. Az ET35 és EZ36 kotrógép új dizájnja optimális látóteret kínál. Az alapfelszereltség részét képező osztott szélvédőnek köszönhetően a gépkezelő a fülkét egy kézmozdulattal az építési terület aktuális helyzetéhez igazíthatja. Az üvegnek mind az alsó, mind a felső részét rögzítheti a fülketető alatt. Ez nemcsak a fülke szellőztetését könnyíti meg, hanem szükségtelenné válik az alsó szélvédő külön kiemelése és körülményes tárolása is, ezáltal az üvegek jobban védettek a károsodástól. Ezen kívül a rendszer különböző nyitási lehetőségeket kínál, például a szellőztető állást vagy a párbeszéd pozíciót. A kabin első és hátsó részében található, mindkét irányba nyitható oldalsó tolóablakok biztosítják a levegő optimális áramlását a kezelőfülkében. A klímaberendezés teljesítménye is növekedett, melynek köszönhetően a kezelőfülkét a külső hőmérséklethez képest akár 16 fokkal alacsonyabbra is lehet hűteni.

Az ülés és a kartámasz különböző beállítási lehetőségei, valamint a számos rakodórekesz, beleértve a mobiltelefon töltésének lehetőségét és az USB-csatlakozót kiegészítő kezelési kényelmet biztosít. A Wacker Neuson a 6 - 9 tonnás osztályának forgó-kotróihoz hasonlóan az ET35 és EZ36 modellekhez is opcionálisan a nagyobb gépekből már ismert 3,5 collos kijelzőt kínál Jog Dial kezelőelemmel együtt (forgató nyomógomb). Ez a hidraulikus munkaszerelékek esetén a szállított mennyiségek előzetes beállítását és tárolását, a fordulatszám beállítását, valamint a különböző funkciók felügyeletét szolgálja.

A rögzítési pontok átalakítása is megtörtént: a futóművázon és a tolólapon összesen nyolc nagy rögzítőszem biztosítja a könnyű és gyors rögzítést, ezáltal a gép biztonságos szállítását. Modellenként két különböző felszereltségű motorváltozat kapható, kipufogógáz utókezelésre nincs szükség. Az oldalt elhelyezett motor a billenthető fülkével együtt nagyon jó és gyors karbantartási hozzáférést biztosít. Ezáltal a használat során időt és pénzt takarít meg.

 

Szöveg és kép: Wacker Neuson

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©