Új minidömperek a JCB-től

Idén új, kilenc tagot számláló termékcsaládot mutatott be a JCB a minidömperek terén. 

2018. december 12.

Az új termékcsalád zászlóshajójának a Hi-Viz hét tonnás modelljét szánta a JCB. Éppen ezért a 7T-1 Hi-Viz modell az építkezések legfontosabb biztonsági szempontjainak – a láthatóság, a stabilitás és a kezelő védelme – figyelembevételével készült. Az újításoknak köszönhetően a gépkezelő már 1 méteres távolságból is képes észlelni egy 1,4 méter magas objektumot, amikor a gép meg van rakva, üresen pedig ugyanebből a távolságból már egy 0,8 méteres magasságú akadály is észrevehető. Ezek az eredmények a gépkezelő kilátását javító extra eszközök (kamerák, objektum-érzékelő rendszerek, kiegészítő tükrök) nélkül is messze túlszárnyalják az iparági előírásokat és elvárásokat.

A JCB a stabilitás növelésével igyekezett a gép felborulásának kockázatát is minimálisra csökkenteni. Megnövelték a tengelytávot, a keréknyomot kiszélesítették a gép súlypontja alacsonyabbra került, így stabilitás szempontból is sokat fejlődött az új hét tonnás modell. Annak ellenére, hogy a tengelytáv nagyobb lett, a manőverezhetőség nem romlott. A kormányszög 35°-ra történő növelésével a 7 tonnás Hi-Viz hasonló fordulókörrel bír, mint a 6 tonnás modellek, így a megnövelt tengelytáv nem rontja a gép hatékonyságát forgás közben sem. A dömpert, akárcsak a széria többi nagyobb tagját 55kW-os JCB EcoMAX dízelmotorok hajtják.

A maximális kezelői védelmet a gyártó a JCB SiTESAFE fülke felszerelésével biztosítja. Ez a ROPS/FOPS 2-es szintű vezetőfülke megerősített vázzal és ütközésvédő elülső szélvédővel rendelkezik, amelyet úgy terveztek és teszteltek, hogy ellenálljon egy 13 tonnás kotrógép kanalával történő ütközésnek is. A visszahúzható Hi-Viz narancssárga biztonsági öv kötelező kellék, és a JCB indításgátló rendszere csak akkor engedi beindítani a motort, ha kezelő az övvel felszerelt ülőlapon helyezkedik el. A gép első mozdulatainál egy figyelmeztető hangjelzés jelzi mindenki számára, hogy a dömper mozgásba lendült. A szériatartozékok fontos eleme maga a sebességmérő is, ami a kezelőt segíti abban, hogy ne lépje túl a megengedett utazósebességet és a helyszíni sebességkorlátozásokat sem.

A JCB hat tonnás, valamint kilenc tonnás modelljeit összecsukható keretű ROPS/FOPS 2-es fülkével kínálja alaphelyzetben. Ezekhez a gépekhez a JCB a SiTESAFE fülke extraként kérhető.

A JCB dömperei elülső kamerával rendelkezhetnek a holtterek csökkentése érdekében. A gyártó indításgátló rendszerével kiegészülve a JCB Hi-Viz minidömperei megfelelnek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is. A biztonságos munkavégzést szolgálja az opcionálisan rendelhető zöld LED-es jelzőfény és hangjelzés, amely azt jelzi, hogy a gépkezelő bekapcsolta-e a biztonsági övet vagy sem. A lépcsők és kapaszkodók jó láthatóságot biztosító festést kaptak, de a kiegészítőként rendelhető 360°-os látószögű kamerák, valamint az objektum-érzékelő rendszerek és LED-es munkafények mind-mind azt szolgálják, hogy a minidömpereket a lehető legbiztonságosabban lehessen hadra fogni az építkezéseken.

Forrás és fotó: Terra Hungária

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©