Szárnyal az olasz építőgéppiac

2015. február 09.

Két éve még Folytatódó olasz gondok címmel írtunk a talján építőipar helyzetéről, most azonban jó hírek jönnek Olaszországból, legalábbis a építőgép piac területéről. Utánajártunk az olasz adatoknak.

11 százalékos növekedést mértek a tavalyi egész éves építőgéppiaci eladásokban Olaszországban a 2013-as adatokhoz képest - derül ki az Unacea, vagyis az olasz Építőipari Felszerelés- és Alkatrészgyártók Nemzeti Szövetsége közleményéből. Az adatok szerint tavaly 11 százalékkal nőtt a földmunkagépek eladása (ami 6670 darabra emelkedett), az útépítő gépekből is 12 százalékkal több kelt el.

Paolo Venturi, az Unacea elnöke szerint a 11 százalékos növekedés ráadásul még több is lehetett volna, de az erős januári kezdés (20 százalékos bővülés) után alábbmaradt a növekedés mértéke. A helyzetet az is árnyalja, hogy az olasz építőgép-export továbbra sem muzsikál jól, a 2014-es év első 10 hónapjának adatit éves eredményekre felszorozva 4 százalékos csökkenést szenvedett el a szektor.  Az olasz külkereskedelmi mérleg 1500 millió eurós többletet mutatott még a tavalyi évhez képest elszenvedett 9 százalékos zsugorodás ellenére is.

Örülhetnek - Felszabadult nő Rómában (illusztráció)

Venturi szerint óvatosan kell bánni az adatokkal, a növekedés fenntartásához több intézkedés is hasznos lenne. Az Unacea elnöke szerint nemzeti terv kellene az ország árvízvédelmi biztonságának kidolgozásához, amely az emberéletek megmentése mellett a munkahelyteremtés számára is jó lenne, nem beszélve az elavult speciális géppark lecseréléséről sem. 

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©