Bemutatták a JCB új lánctalpas kotróját

Az angol építőgép-gyártó márciusban mutatta be új „X-szériás” lánctalpas kotrócsaládjának első példányát. 

2018. május 14.

Az újgenerációs „X-széria” váltja fel a JCB jelenlegi modellkínálatát a lánctalpas kotrók terén, tudhatták meg elsőként az újságírók a cég központjában tartott márciusi sajtóbemutatón. A konstruktőr négy éves fejlesztési és tesztelési időszak után állt elő az új gépcsalád első példányával, a 20-22 tonnás JCB 220X lánctalpas kotróval.

A gyártó legfőbb célja az volt, hogy egy olyan újgenerációs gépet fejlesszen – elsőként a 20 tonnás lánctalpas gépek terén –, amelynek két legfontosabb hívószava a minőség és a tartósság.

A fejlesztői csapat több mint 1000 felhasználói véleményt vett figyelembe az új kotró megtervezésekor, és több évet töltött a gép megtervezésével és finomhangolásával.  Mindeközben több mint 1 millió munkacikluson át tesztelték a gépeket a legzordabb körülmények között, hogy minden egyszerűen működjön és egyszerű legyen a karbantartás is.

Tim Burnhope, a vállalat innovációért és növekedésért felelős igazgatója a sajtótájékoztatón azt nyilatkozta: „Arra törekszünk, hogy megkönnyítsük az üzemeltetők és a szerviztechnikusok életét, csökkentsük a gépek állásidejét, és a termelékenység növelésével járuljunk hozzá ügyfeleink sikerességéhez.”

A JCB 220X legfontosabb újításai:

  • 15 százalékkal nagyobb vezetőfülke, megnövelt zajvédelemmel
  • 200 milliméterrel szélesebb felépítmény
  • középre helyezett gémszerkezet a pontosabb munkavégzés és a tartósság érdekében
  • Intuitív, ergonomikus kialakítású fülke egyszerű, átlátható kezelőfelülettel
  • Erősebb oldalsó ajtók a tartósság és a fokozottabb zajvédelem érdekében

A JCB 220X lánctalpas kotrója munka közben

Robosztus felépítés

A JCB 220X robosztus felépítéssel rendelkezik megjelenése erőt és tartósságot sugall. A design áttervezésekor a legfontosabb szempontot azonban mégsem ez, hanem a gépkezelők kényelme jelentette a JCB számára.

A felépítmény 200 milliméterrel megnövelték, ezáltal a gép 2,7 méter széles lett. A szélesség növelése lehetővé tette, hogy a gém középre kerüljön, amely révén csökkenteni lehetett a terheléskor a vázra ható kedvezőtlen erőket.

A legfőbb cél az, hogy a gépkezelő hatékonyabban tudja elvégezni a napi munkáját. Ezért a gyártó mérnökei teljesen átszabták a kezelőfülkét, ami 10 centiméterrel hosszabb és egy méter széles, összességében pedig 15 százalékkal nagyobb lett, mint a korábbi modellek esetében.

A kabin továbbra is ROPS keretszerkezetre épül, ami a gépkezelőt védi borulás esetén. Szintén jelentős változás, hogy a zajszintet 67dB-re tudták csökkenteni a korábbi a 73dB-ről.

A vezetőfülkében minden apró részlet a gépkezelő kényelmét szolgálja a teljesen sík padlókialakítástól – a könnyebb tiszthatóság érdekében –, a vezetőülés jobb oldalán elhelyezett egyszerű, átlátható kezelőfelületen, a 7”-os dönthető kijelzőn át egészen az olyan apró részletekig, mint a megnövelt tárolóhelyek és a jobb kilátást biztosító apró módosítások.

A belső alkatrészek

A JCB 220X kotrókat saját fejlesztésű JCB EcoMAX Tier 4 Final motorral szereli a gyártó. A négyhengeres, közvetlen befecskendezésű, turbófeltöltéses motor 129 kW-os teljesítmény leadására képes.

A hidraulika szivattyúkat a Kawasaki, a szeleptömböt a Kayaba szállítja a rendszerhez. A hidraulika tömlő átmérőjét 19-25 milliméterrel megnövelték, és ez nagyobb olajnyomást eredményez anélkül, hogy növelni kellene az olaj sebességét. A megnövelt átmérőjű tömlők összességében kisebb kopást és hosszabb élettartamot eredményeznek.

A fejlesztő célja a könnyű karbantarthatóság volt, ezért több más mellett a szervizpontokat egy helyre gyűjtötték, ami könnyen megközelíthető. A karbantartási ciklusok csökkentek, a hidraulikaolajat 5000 üzemóránként, a szűrőket 2000 üzemóránként elegendő cserélni. A JCB szándéka, hogy a lánctalpas kotrói tartós, hatékony és megbízható eszközt jelenthessenek az építőipari vállalkozók számára.

Forrás: Terra-world.com

Fotó: Jcb.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©