Apácák a Bobcat rakodógépen

A Karmelita rend apácái saját kolostorukat építik.

2022. március 07.

A napokban jelent meg a Bobcat sajtóközleménye, amelyben remekül hívják fel a figyelmet a Bobcat rakodógépek könnyű kezelehetőségére. Íme a közlemény.

Miután több mint két évszázadon át használták a prágai vár közvetlen közelében található Hradzsin téri kolostort, a Sarutlan Kármelita Rend apácái nemrég költöztek új otthonukba a cseh fővárostól keletre fekvő Drasty-ba.

Az új lakhely története egészen 1305-ig nyúlik vissza, ám az épületegyüttes a 2018-as költözéskor meglehetősen elszomorító képet mutatott. Ez azonban nem szegte kedvét a nővéreknek, akik az elmúlt négy évben fáradhatatlanul dolgoztak a létesítmény rendbetételén, mely nem mellesleg a helyi közösséget is szolgálni fogja. A cél érdekében a rend tagjai számos eszközt igénybe vettek, többek közt egy 1997-es gyártású Bobcat 773-as rakodógépet, melynek üzemeltetését maguk is kitanulták.

Csakúgy mint számos hasonló korú Bobcat munkagép, a 773-as még mindig jó állapotban van és tökéletesen alkalmas a nehezebb munkák elvégzésére is, mely a strapabíró felépítés mellett a rendszeres karbantartásnak is köszönhető. Korából adódóan tulajdonosa már csak ritkán használta a rakodógépet, ezért úgy döntött, hogy önzetlenül a nővérek rendelkezésére bocsátja. Az apácák anyagmozgatási feladatokhoz alapkonfigurációban, kanállal vagy raklapvillával szerelve használják az apró Bobcat-et.

A 25 éves Bobcat vezetését is könnyű megtanulni

Mint Milada nővér, a rend egyik tagja elmondta a rakodóval végzett munkáról: „Amikor megvásároltuk a drasty-i birtokot, a területet szemét és elvadult növényzet borította. Mivel tisztában voltunk vele, hogy nem lesz elegendő pénzünk az egész udvar rendberakásához, úgy döntöttünk, hogy a munkákban magunk is részt veszünk önkéntesek segítsége mellett. Ezt követően hamar tudatosult bennünk, hogy a nehézkesebb kezdeti feladatokhoz gépekre és szerszámokra lesz szükségünk, így néhányan megtanultunk traktort vezetni, láncfűrésszel és fűkaszával dolgozni, vagy épp a Bobcat rakodógépet kezelni. Utóbbi hatalmas segítség volt már a kezdetektől fogva, amikor nehezebb anyagokat vagy tárgyakat kellett megmozgatnunk. Ilyen volt például, mikor a nagyobb fatönköket kellett elszállítanunk elégetni. Később téglás raklapok, föld és kő szállítására használtuk a gépet, többet közt mikor tereprendezési munkákat végeztünk vagy az erdei utakat szórtuk le murvával.”

 „Eleinte gépkezelők segítségét vettük igénybe, mikor gépekre volt szükségünk, de hamar ráeszméltünk, hogy néhány eszköz vezetésével mi is elboldogulunk. Végül úgy döntöttünk, hogy a megvásárolt vagy bérelt gépeket magunk fogjuk üzemeltetni. A Bobcat rakodót megkaptuk hosszú távra kölcsönbe, Terezka és Sára nővérek pedig a költözéskor megújították a jogosítványukat, és rájöttek, hogy onnan már csak egy apró lépés választja el őket a Bobcat és más gépek kezelésétől.”

Terezka nővér kedvence: a Bobcat rakodó

„Szeretem a Bobcat rakodógép rendkívül egyszerű, magától értetődő irányítását, és hogy az itteni feladatok közül milyen sokat meg lehetett vele oldani. Nagyon jó nehéz tárgyak és anyagok szállítására, vagyis nem volt szükség rá, hogy az ilyesmit kézzel vagy talicskával szállítsuk. Sőt, a gép akkor is jól jön, ha nehezebben megközelíthető helyeket kell elérni, vagy 

ha tereprendezési feladatokra és földmunkákra kerül a sor. Ezekre sokszor volt példa itt is, és a rakodógéppel rengeteg időt és energiát spóroltunk meg.” – meséli Terezka nővér, aki a leggyakrabban használta a Bobcat munkagépet.

Fokozatos megújulás

  Az apácák azért döntöttek a Hradzsin téri kolostor elhagyása mellett, mert a környék mára túl zajossá vált, az épületet pedig idő közben ki is nőtték. Ezzel szemben a drasty-i birtok sokkal tágasabb, nagyobb kerttel rendelkezik, míg a nővérek a természet és a helyi közösség közelében tölthetik napjaikat.

Az új zárdakomplexum felújítása fokozatosan halad: 2020 márciusában a rend tagjai megnyitották az udvarházat, mely ideiglenes szálláshelyként szolgál, később pedig itt fogadják majd a látogatókat. Ezt követően múlt év októberében a megbízott kivitelező megkezdte egy új zárda és templom felépítését. Idáig azonban hosszú út vezetett, hiszen a nővérek és önkéntes segítőik három évig dolgoztak azon, hogy a terület – beleértve a birtokon található erdőt – készen álljon az építési munkákra.

Romokból új kulturális és szellemi központ

A sarutlan kármelita nővérek közössége komoly kihívással áll szemben Drasty-ban: bár eddig is fantasztikus dolgokat vittek véghez, még rengeteg munka van hátra. Céljuk úgy folytatni a birtok építését, hogy az a lehető legjobban szolgálhassa ki a látogatókat és az apácákat. „Hisszük, hogy az egykor lepusztult állapotú gazdasági épületegyüttes egy napon nyitott, befogadó kulturális és szellemi központtá válhat, ahol bárki lelki megnyugvásra lelhet, hogy távozáskor újult erővel térhessen vissza a hétköznapi életbe” – fogalmazott Milada nővér.

Doosan Bobcat EMEA, 2022. március 4.

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©