78 000 köbcentis motor a Caterpillartól

Új 78 literes, V16-os ipari motort fejlesztett ki a Caterpillar.

2020. január 06.

A 16 hengeres Cat 3516E, mely 2.100 lóerőt és 11.219 Nm nyomatékot képes kipréselni magából 1.650-es percenkénti fordulatszámon, a legújabb és legnagyobb a vállalat azon motorjainak sorában, melyek mind az amerikai EPA/CARB Tier 4 Final, mint az Európai uniós Stage V károsanyag-kibocsátási normát teljesítik.

Az erőforrás elsősorban nagy teljesítményt igénylő ipari alkalmazásokhoz ideális, így remekül passzol például ipari darálókhoz és aprítókhoz, vagy épp nagyméretű kőzet- és talajfúrókhoz.

Akiket a puszta műszaki adatok érdekelnek, bizonyára érdekesnek fogják találni, hogy a motor 170 mm-es furatához 215 mm löket társul. A felhasználók számára viszont alighanem fontosabb információ, hogy a Caterpillar állítása szerint a 3516E szünet nélkül üzemeltethető maximális teljesítményen és fordulaton, mely a strapabíró kialakításnak és a tartós alkatrészeknek köszönhető.

3516C jelű elődjéhez viszonyítva (mely Tier 2 besorolással rendelkezett) az új ipari motor üzemeltetésének költségei mintegy 1,3 százalékkal lettek alacsonyabbak. Az emissziós szabványoknak való megfelelés érdekében a turbófeltöltővel és levegő-visszahűtővel ellátott Cat 3516E kettős SCR-katalizátoros utókezelő rendszert kapott, azaz dízel kipufogógáz-kezelő folyadék segíti a kibocsátás mérséklését. A kettős SCR-katalizátoros utókezelő rendszer a Cat 3516E tetején kapott helyet.

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©