78 000 köbcentis motor a Caterpillartól

Új 78 literes, V16-os ipari motort fejlesztett ki a Caterpillar.

2020. január 06.

A 16 hengeres Cat 3516E, mely 2.100 lóerőt és 11.219 Nm nyomatékot képes kipréselni magából 1.650-es percenkénti fordulatszámon, a legújabb és legnagyobb a vállalat azon motorjainak sorában, melyek mind az amerikai EPA/CARB Tier 4 Final, mint az Európai uniós Stage V károsanyag-kibocsátási normát teljesítik.

Az erőforrás elsősorban nagy teljesítményt igénylő ipari alkalmazásokhoz ideális, így remekül passzol például ipari darálókhoz és aprítókhoz, vagy épp nagyméretű kőzet- és talajfúrókhoz.

Akiket a puszta műszaki adatok érdekelnek, bizonyára érdekesnek fogják találni, hogy a motor 170 mm-es furatához 215 mm löket társul. A felhasználók számára viszont alighanem fontosabb információ, hogy a Caterpillar állítása szerint a 3516E szünet nélkül üzemeltethető maximális teljesítményen és fordulaton, mely a strapabíró kialakításnak és a tartós alkatrészeknek köszönhető.

3516C jelű elődjéhez viszonyítva (mely Tier 2 besorolással rendelkezett) az új ipari motor üzemeltetésének költségei mintegy 1,3 százalékkal lettek alacsonyabbak. Az emissziós szabványoknak való megfelelés érdekében a turbófeltöltővel és levegő-visszahűtővel ellátott Cat 3516E kettős SCR-katalizátoros utókezelő rendszert kapott, azaz dízel kipufogógáz-kezelő folyadék segíti a kibocsátás mérséklését. A kettős SCR-katalizátoros utókezelő rendszer a Cat 3516E tetején kapott helyet.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©