Új modellel jósolja meg a lakásépítések alakulását a Buildecon

A Buildecon az Eltingával közösen fejlesztette ki az új a lakásépítések alakulását előrejelző modelljét. Mutatjuk az új mutató részleteit.

2015. április 29.

A Buildecon az Eltingával közösen fejlesztette ki az új a lakásépítések alakulását előrejelző modelljét. A tavaly októberben használt új formula a korábbiaknál sokkal pontosabb képet adhat.

Az Eltinga és a Buildecon közös fejlesztésű előrejelző modelljét tavaly októberben használták először élesben. A modell akkor 2014-re trendfordulót látott a lakásépítési piacon és a következő évekre kétszámjegyű növekedést (14% ill. 19%) jelzett előre. 2015. júniusában fogják felülvizsgálni az előrejelzést, és a tavaly ősz óta megismert adatok alapján az akkor közölt adatoknál is jobbakat vár a Buldecon.

A modell megalkotásának célja az volt, hogy az előrejelzés folyamatában elkülönítsék az ún. kemény információkat a puha információktól. A kemény információk azok melyek alkalmasak számszerűsíthető kapcsolatok kimutatására, pl. a reál keresetek változása és a lakásépítés között, puha információk pedig melyek nem alkalmasak erre, de ugyancsak befolyásolják a lakásépítési piac méretét, pl. a Növekedési Hitelprogram kiterjesztése lakásépítési célokra. A modell tehát egy objektív kiindulási pontként szolgál az előrejelzéshez, amit az elemző kiegészít szubjektív elemekkel.

1. ábra A tavaly októberi adatok

A rövid táv előrejelzésénél a modellben nagyobb súlyt kapnak a lakáspiaci indikátorok, míg a közép- és hosszú-távnál (2 vagy több év) a makro-változók és a reálkamat előrejelzett értékei a meghatározóak. A makró változók előrejelzését a Buldecon elismert makró-előrejelző intézetek várakozásait veszi át.

A modellben van egy ún. hibakorrekciós tag is. Ez azért felel, hogy visszatérítse az előrejelzést a trend becslés felé (narancs színnel az ábrán). Ezt a trendet a reál kereset, a foglalkoztatottság és a 20-29-éves korcsoport népességének historikus és előrejelzett értékeiből számítjuk. Ha például egy lakáspiaci buborékot érzékel a modell, tehát amikor a trend fölé kerül a lakásépítés, akkor az előrejelzést a hosszú távú egyensúlyi szint felé tereli. Ugyanennek az ellenkezője történik, amikor rosszul teljesít a piac, és a trend alá kerül. Minél nagyobb a pangás, annál inkább felfelé tolja az előrejelzett értékeket.

Az építési engedélyek, az építésre fordított pénzösszeg és a lakásátadások közötti kapcsolatokat tényadatokon megfigyelve lakásdarabszámra is készítettek előrejelzést. A tavaly őszi eredmények azt mutatták, hogy idén 9.5 ezer, jövőre 11.5 ezer lakás épülhet. 

2. ábra Az építési ciklus

A modell forintban kifejezett értékkel számol  (lásd: 2. ábra), és nem a mindenki számára könnyebben érthető lakás darabszámmal (vagy négyzetméterrel). Ennek két oka van. Egyrészt az, hogy a lakásépítés mint kategória igazából új lakások építéséből és a használt lakások felújításából áll, és a lakásfelújítások egy része, pl. egy homlokzatfelújítás nem fejezhető ki lakás darabszámban (vagy négyzetméterben). Másrészt pedig az, hogy az építési ciklusban a lakásépítésre fordított pénz előbb fordul, mint a lakásátadás (használatba vétel), és a piac szereplőinek (építőanyag, építési komponens gyártók, kivitelezők, finanszírozók, stb.) ez a meghatározó információ.

Forrás: Buildecon

Ábrák: Buildecon

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©