Rekordévet zárt a Market

Története eddigi legsikeresebb évét zárta a 2016-ban a Market Építő Zrt., amely tavaly 86 milliárd forintos árbevételt ért el. Összefoglaltuk a cég előző évét. 

2017. február 02.

Története eddigi legsikeresebb évét zárta 2016-ban a a Market Építő Zrt.. A 21 éves magyar éptőipari vállalat tavaly 86 milliárd forintos rekord árbevételt ért el. Több egyéb projekt mellett a Market volt a kivtelező a Dagály Uszodánál, a Közép-Európai Egyetem új Nádor utcai kampuszánál, de a Telekom új székházánál is. Összefoglaltuk a cég előző évét. 

2016-ban végre az egész hazai magasépítő-ipar erős évet zárt. A Market Zrt. összesen 86 milliárd forintos forgalmat ért el. A vállalat 2016-ban összesen 51 nagy projekten dolgozott, ami azt jelentette, hogy egyszerre jellemzően 30-35 helyszínen végzett munkát párhuzamosan. Tavaly a 46 versenypiaci megrendelés adta az árbevétel nagyobbik részét.

Emellett a szektor egészében, így a Marketnél is érezni lehetett, hogy a közbeszerzések egyre nagyobb aránya jut az építőiparon belül a magasépítő-iparnak. Az elmúlt évtizedben a hangsúlyos infrastrukturális beruházások (út-, vasút-, csatornaépítések) miatt a mélyépítőipar dominált a kormányzati megrendeléseknél, de 2016-ban már több volt az oktatási, vagy sportcélú közösségi fejlesztés. 

A Market székháza Óbudán

Tavalyi munkák

A tavalyi év munkái közül kiemelkedett a Bonafarm nagy kapacitású mohácsi vágóhídja, ahol már tesztelik is az összesen 20 milliárd forintos beruházással elkészült hipermodern üzemet. A vágóhíd kapacitásai akár egymillió sertés feldolgozására is alkalmasak. 

A gyártóüzemek terén több más egyéb mellett az Audi autógyár, az Apollo gumiabroncsgyár, illetve a Nestlé gyártóüzemének építése, a DHL logisztikai központja. Az iroda- és szállodafejlesztésekből a Váci Greens irodaház, a Hotel Moments, a Párizsi Udvar Hotel, illetve a Clark Hotel szerepelt a Market tavalyi palettáján. A Market építi emellett a Magyar Telekom új székházát is, éppen a szintén a társaságcsoport nevéhez fűződő korábbi projekt, a Groupama Aréna mellett.

Légifelvétel 2017.január 21-én az épülő Telekom székházról

A közösségi projektek közül meghatározó volt a Dagály Úszóaréna. A 2017-es FINA vizes világbajnokság fő helyszíne már az eredeti vállalási határidő előtt elkészül. 2017 idején gyakorlatilag feburár elején már csak a befejezés, az átadás-átvétel zajlik a helyszínen. A vállalat meghatározó projektje a FINA 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínét adó Dagály Úszóaréna, melyet a vállalási határidő előtt két hónappal korábban fejeznek be.

Az úszókomplexum a maga húsz hónapos építési idejével nemzetközi szinten is egyedülálló. Óriási munkáról van szó, ahol csúcsidőben közel ezren dolgoztak egyszerre a helyszínen. Nem véletlen, hogy a Market Csoport összlétszáma tavaly 720 főre nőtt, 86 új munkavállaló csatlakozott a vállalathoz.

A tavalyi évre jutott több oktatási építési beruházás is, így a Közép-Európai Eygetem budapesti Nádor utcai épülete vagy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új épülete.

Az épülő Dagály Úszóaréna, a 2017-es vizes világbajnokság központi létesítménye Budapesten 2017. január 12-én.

Optimista várakozások

Scheer Sándor vezérigazgató ez előőző üzleti év egyik legnagyobb kihívásának a fizikai munkaerő hiányát tartja. Ennek ellenére a vállalt projekteket határdőre tudták befejezni. A 2017-es esztendőre előretekintve az igazgató derűlátó. Az  vállalatvezető szerint idén a magasépítő-ipar továbbra is növekedhet. A fejlesztéseket uniós források is segítik, fővárosunk feljövőben van, folytatódhat a lakásállomány éveken át elmaradt megújítása. Scheer bízik abban, hogy a társaság 2017-ben, ha szerény mértékben is, de ismét növelni tudja a forgalmát .

Érdekességek 

  1. A Market Csoport tavaly összesen 181 ezer négyzetméternyi átadott projektjel bírt.
  2. A Market Csoport 2016-ban 10 millió kilogramm acélt használt fel, nagyjából annyit, mint amennyiből az Eiffel-torony épült.
  3. Összesen 35 millió méternyi kábelt épített be, ez a hossz közel ötszöröse a Budapest – New York távolságnak.
  4. Annyi földet mozgatott meg, amellyel egy szabványos méretű focipálya területére 80 méter magas földhalmot lehetett volna felhordani.
  5. A 14,2 millió kilogramm feldolgozott betonacél 9000 személyautó súlyával volt egyenlő.

Forrás: Market Építő Zrt.

Fotó. Market Építő Zrt., MTI/Illyés Tibor

Videó: Market Építő Zrt.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©