Pénzügyi hírek a hazai ingatlanpiacról

Több mint másfél milliárd forinttal haladta meg a BIF adózás előtti eredménye a tavalyit, elindult kereskedés a Biggeorge Property részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán.

2022. szeptember 06.

Budapesti Ingatlan Nyrt.

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) adózás előtti eredménye az első fél évben 3,114 milliárd forint volt, 1,698 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a BIF a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján augusztus legvégén. A társaság féléves jelentése szerint a cég nettó árbevétele éves összevetésben 41 százalékkal, 3,426 milliárd forintra nőtt az első hat hónapban.

Az árbevételen belül idén és 2021 első fél évében is a bérbeadásból származó és üzemeltetési díj bevételek adták a legnagyobb részt: 2022 első fél évében 2,5 milliárd, egy évvel korábban 1,744 milliárd forintot. Ez a növekedés főként a bérleti szerződésekben rögzített bérleti- és üzemeltetési díjemeléseknek és új, jobb feltételű szerződéseknek volt köszönhető.

A társaságnál a befektetési célú ingatlanok állománya 2022 első fél évében csaknem 4 milliárd forinttal, 67,7 milliárd forintra nőtt a 2021. december 31-i állapothoz képest, amely a portfolióban levő ingatlanok valós értékében történő emelkedésnek és az ingatlanokon végzett beruházásoknak volt köszönhető.

A második fél évben a BIF egyebek mellett a stratégiájába illeszkedő akvizíciós lehetőségek felkutatására, az akvizíciók lebonyolítására fókuszál és arra, hogy ezeket az ingatlanokat be tudják illeszteni a jövedelemtermelő portfólióba. Mindezek mellett a társaság számára kihívást jelent az aktuális koronavírus-helyzet kezelése, illetve annak, valamint az orosz-ukrán háború és a kapcsolódó nemzetközi szankciók rövid, illetve hosszú távú gazdasági hatásának vizsgálata a teljes portfolióra - tették hozzá.

A BIF részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A papír ára kedden délután 2,68 százalékkal, 230 forintra emelkedett, az elmúlt egy évben a legmagasabb értéke 316, a legalacsonyabb 199 forint volt.

A Westside Residence Budapest látványterve, ami a Biggeorge Property egyik jelenleg is építése alatt álló fejlesztése

Biggeorge Property

Szeptember elején elindult kereskedés a Biggeorge Property részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán - közölte a társaság BÉT a honlapján. A hazai ingatlanszektor közel két évtizedes múltra visszatekintő szereplője, a Biggeorge Property Nyrt. nyilvános részvénypiacra lépését több tőkepiaci mérföldkő előzte meg - 2019-ben helyet kaptak a BÉT középvállalati sikertörténeteket bemutató BÉT50 kiadványában, 2022 elején pedig a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramja keretében zöld kötvényt bocsátottak ki, amelyet a BÉT kötvényplatformjára, a BÉT Xbondra is bevezettek. A bevezetéssel az ingatlantársaság 135 001 darab, egyenként 1000 forint névértékű, dematerializált törzsrészvénye jelent meg a BÉT Xtend platformon.

A Biggeorge Property, az 1991-ben alapított Biggeorge Holding tagjaként, az egyik legnagyobb magyar magántulajdonú ingatlanfejlesztő és befektető társaság. A Biggeorge Holding az ingatlanfejlesztéssel és befektetéssel foglalkozó Biggeorge Property mellett, az ingatlan- és hitelközvetítéssel foglalkozó OC Holding Kft.-nek, a Biggeorge Property projektjeit kivitelező GroundUp Kft.-nek, a kisvállalatok finanszírozásával foglalkozó BG Finance Zrt.-nek is többségi tulajdonosa, továbbá 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a létesítményüzemeltetéssel foglalkozó Dome Groupban.

A Biggeorge Property Nyrt. leányvállalatai és a hozzájuk tartozó alapok eddig mintegy 2800 lakást, valamint 153 ezer négyzetméretnyi iroda-, ipari- és logisztikai épületet fejlesztettek. Az Nyrt. 100 százalékos tulajdonában álló Biggeorge Alapkezelő Zrt. már mintegy 158 milliárd forint értékű eszközt kezel. Az alapokban jelenleg is mintegy 600 lakás kivitelezése van folyamatban, valamint a cégcsoport és az általa kezelt alapok további 3000 lakás építésére alkalmas telekkel rendelkeznek. Nyilvános beszámolójuk szerint a bevételeik 2020-ban meghaladták a 2,8 milliárd forintot, 2021-ben megközelítették a 4,7 milliárd forintot. Az adózott eredmény csaknem 1 milliárd forintról 2,9 milliárd forintra nőtt 2020-ról 2021-re.

Forrás: MTI

Fotó: Pixabay.com/Pexels

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©