Nőtt az euróövezet és az EU építőipari termelése szeptemberben

Nagya  szórás a növekedő és visszaeső országok között.

2022. november 22.

Az Eurostat adatai szerint az EU 27 országában az építőipari termelés 0,2 százalékkal nőtt augusztussal összevetve, amikor még 0,9 százalék csökkenést mértek júliushoz képest. Éves szinten a bővülés 1,4 százalékra mérséklődött szeptemberben az augusztusi 2,3 százalékról.

A szeptemberi adatokkal rendelkező uniós tagállamok közül Romániában (3,2 százalék), Svédországban (+2,8 százalék) és Magyarországon (+2,2 százalék) volt a legnagyobb havi növekedés. A legjelentősebb csökkenés Lengyelországban volt 5,8 százalékkal, Portugáliában 2,7 százalékkal és Ausztriában 2,6 százalékkal.

Éves szinten Romániában jegyezték fel a legnagyobb növekedést, 26,2 százalékosat, illetve Szlovéniában 26,1 százalékosat. A harmadik legnagyobb növekedés Ausztriában volt éves szinten, 6,3 százalék. A legnagyobb visszaesés Spanyolországban volt 12,3 százalékkal, Csehországban 3,7 százalékkal, illetve Németországban 2,6 százalékkal.

Az Eurostat szerint a Magyarországon 1,6 százalékkal nőtt az építőipari termelés szeptemberben éves összevetésben.

Az építőipari termelés 2021-ben 2020-hoz képest 5,2 százalékkal nőtt az euróövezetben és 4,8 százalékkal az EU-ban.

Eurostat, MTI; fotó: Getty Images
 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©