Nőtt az euróövezet és az EU építőipari termelése szeptemberben

Nagya  szórás a növekedő és visszaeső országok között.

2022. november 22.

Az Eurostat adatai szerint az EU 27 országában az építőipari termelés 0,2 százalékkal nőtt augusztussal összevetve, amikor még 0,9 százalék csökkenést mértek júliushoz képest. Éves szinten a bővülés 1,4 százalékra mérséklődött szeptemberben az augusztusi 2,3 százalékról.

A szeptemberi adatokkal rendelkező uniós tagállamok közül Romániában (3,2 százalék), Svédországban (+2,8 százalék) és Magyarországon (+2,2 százalék) volt a legnagyobb havi növekedés. A legjelentősebb csökkenés Lengyelországban volt 5,8 százalékkal, Portugáliában 2,7 százalékkal és Ausztriában 2,6 százalékkal.

Éves szinten Romániában jegyezték fel a legnagyobb növekedést, 26,2 százalékosat, illetve Szlovéniában 26,1 százalékosat. A harmadik legnagyobb növekedés Ausztriában volt éves szinten, 6,3 százalék. A legnagyobb visszaesés Spanyolországban volt 12,3 százalékkal, Csehországban 3,7 százalékkal, illetve Németországban 2,6 százalékkal.

Az Eurostat szerint a Magyarországon 1,6 százalékkal nőtt az építőipari termelés szeptemberben éves összevetésben.

Az építőipari termelés 2021-ben 2020-hoz képest 5,2 százalékkal nőtt az euróövezetben és 4,8 százalékkal az EU-ban.

Eurostat, MTI; fotó: Getty Images
 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©