Nőtt a Graphisoft bevétele

Idén az első fél évben 30 százalékkal, 475 millió forintra emelkedett a Graphisoft SE magyarországi árbevétele, és bővült a Graphisoft Park is.

2018. szeptember 11.

Idén az első fél évben 30 százalékkal nőtt a Graphisoft SE magyarországi árbevétele, és bővült a Graphisoft Park is.

Idén az első fél évben 30 százalékkal, 475 millió forintra emelkedett a Graphisoft SE magyarországi árbevétele, az értékesítésen belül először ért el közel 10 százalékot a beruházói és kivitelezői szoftvereladás aránya – derült ki a cég augusztus végén megjelent közleményéből. A magyar alapítású építész szoftvercég első fél éves eredménye illeszkedik az utóbbi hat évre jellemző évi átlagos 40 százalékos növekedési dinamikába.

A közlemény idézte Reicher Pétert, a Graphisoft Magyarországért felelős vezetőjét, aki kifejtette, a társaság első féléves üzleti sikerében fontos szerepet játszott a magyar lakáspiaci boom, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keresletélénkítő hatása. Elkezdődött a szektor digitalizációja, ami az építőipari szereplőket a magyar és a nemzetközi piacon egyaránt versenyképessé teheti - tette hozzá. 

A Graphisoft bevétele döntően még mindig a cég fő termékének, a modell alapú építészeti tervezőszoftver, az Archicad értékesítéséből származik, amely piacvezető Magyarországon, hiszen a magyar építészek mintegy 90 százaléka ezt használja. 

A Graphisoft üzleti stratégiájának legújabb eleme a BIM-szoftverek (Épületinformációs modellezés) teljes körű bevezetése, ugyanis ezeknek a szoftvereknek a használata a nemzetközi piacokon már elterjedt, míg a magyar szereplők most ismerkednek ezekkel a rendszerekkel.

Ezt támasztja alá, hogy az Egyesült Államokban, Norvégiában, Finnországban és az Egyesült Királyságban a BIM-rendszerek használata ajánlott, illetve kötelező bizonyos beruházási érték fölött. A BIM-rendszerek világpiaca dinamikusan nő, a végfelhasználói költések alapján 2015-ben 3889 millió euró volt, de piaci prognózis alapján ez az összeg 2021-re elérheti a 7433 millió eurót.

Nemetschek Csoport

A Graphisoft a német Nemetschek Csoport tagja. A csoport 15 nemzetközileg ismert építőipari szoftvermárkát tömörít, amelyek termékeikkel és szolgáltatásaikkal olyan szakterületeken vannak jelen, mint a tervezés, a kivitelezés, az üzemeltetés, valamint 3D modellezés és látványtervezés. 

A Nemetschek Csoport 2018. első fél éves árbevétele 216 millió euró volt, ami 11,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A csoport idén 447-457 millió eurós árbevételre számít. A csoport EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti) eredménye az első fél évben 59 millió euró volt, ami 14 százalékos növekedés az egy évvel korábbi értékhez képest. Az adózás előtti eredmény 48,3 millió euró volt. 

A budapesti központú Graphisoftnál több mint 500 szakember dolgozik, Magyarországon működik a teljes cégvezetés, ahol az egész cégcsoportra vonatkozó stratégiai döntéseket hozzák, és változatlanul itt végzik a cégcsoport teljes kutatás-fejlesztési tevékenységét.

Résztvevők a budapesti Graphisoft Park 20 ezer négyzetméternyi irodának otthont adó új épületeinek avatásán 2018. szeptember 6-án.

Bővült a Graphisoft Park

Közben szeptember elején új épületekkel, így húszezer négyzetméterrel bővült a Graphisoft Park épületeinek alapterülete. Az irodakomplexum, melyet külön cég üzemeltet a Graphisopt-csoportban, így már 75 ezer négyzetméteren több, mint 5000 it-szakembernek és 1000 diáknak biztosít munkakörnyezetet.

Az észak-budai irodakomplexum első bérlői között volt, a névadó mellett többek között a Microsoft, majd később a Canon, a SAP és a Servier gyógyszergyártó is itt nyitott irodát. Szintén bérlő a Silicon Labs és a Microsec is.

A Graphisoft Park 1998-ban nyitott meg egykori Óbudai Gázgyár helyén. Az irodapark 2006-ban bővült a jelenlegihez hasonló mértékben: akkor, leginkább a Microsoft és az SAP igényei alapján, közel 13 ezer négyzetméter új irodaterületet építettek. Az SAP parkbeli jelenléte már 21 ezer négyzetmétert tesz ki. Elkészült az úgynevezett Startup House is, amely a földszinten egy kávézónak, az emeleteken pedig elsősorban kis cégeknek és a Graphisoft Park menedzsmentjének biztosít teret.

Forrás: MTI., Napi.hu

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©