Nőtt a brit építőipar

Majdnem öt százalékos növekedést produkált tavaly az utolsó egyedévben a brit építőipar. Utánanéztünk a kedvező szigetországi adatoknak.

2015. február 18.

A február közepén nyilvánosságra hozott adatok alapján a brit építőipar termelése 4,8 százalékkal nőtt 2014 utolsó negyedévében az előző évi adatokéhoz képest. A kedvező adatoknak több oka is van. Utánanéztünk, miért kapott lábra a szigetországi építőipar.

A britt statisztikai hivatal, az ONS által február 13-án közétett adatok szerint a tavalyi utolsó negyedéves gazdasági adatokat, melyben egészen kedvező 4,8 százalékos éves növekedést regisztrált. Az építőipari kibocsátás az előző negyedévhez képest ugyan 2,1 százalékot rontott, viszont mind az előző decemberhez mért 5,5 százalékos, mind az egész évre számított 7,4 százalékos növekedés örömmel töltheti el a briteket. Ráadásul az elező év azonos negyedéveihez mért összehasonlítás alapján a tavalyi utolsó negyedév zsinórban már a hatodik, ami  jobb adatot mutat a brit építőipar termelésében.

Más kérdés, hogy főleg az új munkák húzzák az ágazatot, a felújítási és karbantartási munkálatok össz termelési értéke 6,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Szintén kedvező, hogy az új munkák közt egyre nagyobb arányt képvisel az új lakások építése, amely 23 százalékot javított az előző évi eredményein, amivel a britt növekedés egyértelműbben egészségesebb struktúrát képvisel, mint a magyar

Belehúztak - Épülő irodaházak London üzleti negyedében a City-ben a Temze felől (illusztráció)

A Construction Europe által megszóltaltatott szakértő, Chris Temple, a brit PricewaterhouseCoopers mérnöki és építőipari vezetője szerint a cégek optimisták a növekedését illetően, és 2015-re legalább 3 százalékos növekedést várnak. Más kérdés, hogy a vállalatokat bionytalanságban tartja, hogy még nem tudni, hogy a májusi brit parlamenti választások után felálló új kormány milyen fejlesztésekre fog rábólintani.

Az infláció is rendben van

Nemcsak az építőipart érintő kedvező adatok jelentek meg ferbuár közepén a szigetországban. Mélységi rekordra süllyedt ugyanis idén januárban a brit infláció: a fogyasztói árindex alig 0,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A statisztikai hivatal szerint a januári újabb mélységi rekordot mindenekelőtt az üzemanyagok és az élelmiszerek árcsökkenése okozta. A brit jegybank 2009 márciusában, az akkori mély recesszióra válaszul a brit gazdaságtörténetben példátlan méretű mennyiségi enyhítési ciklussal is kiegészítette kamatpolitikáját. A Bank of England az eddig végrehajtott 375 milliárd fontos (több mint 155 ezer milliárd forintos) eszközvásárlási programmal az éves brit hazai össztermék (GDP) 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a brit gazdaságba.

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A környezetvédelmi szempontok hangsúlyosabbá válásával az építőipari cégeknek is egyre komolyabb követelményeknek kell megfelelniük. A hengerek is robognak az elektromos jövő felé.

Ma az egyik legfontosabb ágazati trend a karbonsemleges alternatív meghajtások fejlesztése. Hol tartunk a hIbrid, az elektromos, és a hidrogén meghajtás terén?

Régiós lakáspiaci körkép.Leálló fejlesztések, áresés, növekvő építőanyag árak és magas hitelkamatok.Ugyanaz mindenhol, csak másképp.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©