Mindenki az oroszokkal építtet atomerőművet

2015. december 28.

Az elmúlt időben több állam is megállapodott Oroszországgal új atomerőmű építésében. Mutatjuk a részleteket.

Egyiptom

Moszkva és Kairó még november második felében megállapodott egy harmadik generációs erőmű építéséről. Az ország északi, Földközi-tenger parti ed-Dabaa régiójában tervezett erőmű megépítéséről szóló megállapodást az egyiptomi elnök jelenlétében kötötték meg. A szerződést az orosz Roszatom atomenergetikai konszern és az egyiptomi energiaügyi minisztérium képviselői írták alá.

A felek sem a projekt költségeiről, sem az építkezés időkeretéről nem közöltek részleteket, mindössze annyit, hogy egy harmadik generációs erőműről van szó, amely négy reaktort foglal magába. A költségeket az erőmű energiatermeléséből fedezik.

Irán

Teherán és Moszkva még tavaly abban állapodott meg, hogy Oroszország az Irán déli részén fekvő busehri erőműben épít két új reaktort. A tavalyi megállapodás azért került most újra reflektorfénybe, mivel Oroszország a két atomreaktor építését még idén az év utolsó hetében kezdi meg Iránban. Az akkori szerződés ugyanakkor négy további reaktorra is szól. Ezek helyszínét az egyezség nem nevesíti, Teheránnak kell eldöntenie, hol épüljenek meg az új áramtermelő kapacitások.

Teherán egyébként öt hónappal ezelőtt állapodott meg a nagyhatalmakkal vitatott atomprogramjáról. Az egyezség korlátozza, hogy Irán milyen nukleáris tevékenységeket folytathat, főleg az urándúsításra vonatkozik annak érdekében, hogy az iszlám köztársaság ne tudjon olyan hasadóanyagot előállítani, amelyből nukleáris fegyvert készíthetne. A polgári célú atomenergia-előállítást viszont a nagyhatalmakkal és Németországgal kötött megállapodás nem korlátozza. A földgázban és kőolajban gazdag ország diverzifikálni szeretné energiaellátását, ezért idővel 20 darab ezer megawattos atomreaktort szeretne üzembe helyezni.

Érdemes rá figyelni - Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő beszédet mond a moszkvai Kremlben 2015. december 3-án.

Banglades 

Két atomerőmű építéséről szóló szerződést írt alá Banglades állami atomenergia-ügyi bizottsága a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernnel december 26-án. A dokumentumban két, egyenként 1200 watt teljesítményű erőmű megépítéséről állapodott meg a két ország. A két projekt összesen 12,65 milliárd dollárba fog kerülni (288 forintos dollárárfolyammal számolva).

Az építési munkálatokat jövő év elején kezdik meg a bangladesi fővárostól 160 kilométerre fekvő Ruppur mellett. A projekt költségeinek közel 90 százalékát Oroszország finanszírozza, a kölcsön visszafizetését 28 éven belül, 10 év türelmi idővel vállalta a bangladesi fél. A tervek szerint az első erőművet 2022-ig, a másodikat 2023-ig helyezik működésbe.

A bangladesi pénzügyminiszter közölte, az újgenerációs reaktorok élettartama 60 év, amit további 20 évvel meg lehet hosszabbítani. A megegyezés alapján a Roszatom üzemelteti az erőműveket az első évben, ami alatt a nukleáris üzemanyag költségeit is magára vállalja.

Magyarország

Hazánk sem marad ki a sorból. Amint az ismert; 2014.januárjában született megállapodás Magyarország és Oroszország között két új paksi erőműben lévő blokk építéséről.

A szerződés értelmében a Roszatom orosz állami energetikai konszern két erőműblokkot épít Pakson. A 10-12 milliárd eurós beruházáshoz Oroszország államközi hitelt biztosít. A tervek szerint az első új paksi blokk 2023-ban kezdhet működni.

Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©