Lakásépítés: Fellendülésre várva

Még nem kezdődött el a fellendülés az építőipari magánberuházások terén. Lássuk, mit mondanak az szakértők. Elemzői körkép a lakásépítési szektorról.

2014. augusztus 18.

Még nem kezdődött el a fellendülés az építőipari magánberuházások terén, az építőipari növekedés továbbra is elsősorban az állami infrastrukturális beruházásoknak köszönhető. Lássuk, mit mondanak az elemzők: körkép.

Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület

Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) projektvezetője a KSH adataira reagálva az MTI-nek elmondta: az építőipar fontos ágazata, a lakásépítés, még nem nyerte vissza a húzóágazat szerepét, de talán elindult abba az irányba. A 2013-as év százéves mélypontot jelentett a lakásépítések számában, ennél a mostani adat kedvezőbb, de még nem lehet trendfordulóról beszélni.

Kitért arra, hogy információi szerint a kormány őszre konkrét kormányzati intézkedéseket, lakásprogram beindítását tervezi. Ez fontos lenne a termelés hosszú távú ütemezéséhez az építőipari szereplők számára.

Erste Bank

Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezető elemzője szerint az építőipari termelés júniusi 9,8 százalékos bővülése erőteljes lassulás az előző hónapokhoz képest, amikor 20-30 százalék fölötti növekedés volt, bár a havi statisztikában nagyok a kilengések. Kifejtette: leginkább az épületek terén volt lassulás, az egyéb építmények főcsoportja viszont továbbra is nagyon erősen növekedett. Ez azt mutatja, hogy továbbra is az uniós pénzből finanszírozott állami infrastrukturális projektek húzzák a növekedést. A magánberuházások továbbra is igen gyengék, a jelzálog-hitelezés alacsony szinten van, irodaházaknál is telítettség mutatkozik, új lakásokat nem nagyon építenek.

A második fél évre további lassulásra számít az elemző az építőiparban, mivel a tavalyi második fél évben már elindult egy erőteljes fellendülés, így a magasabb értékekhez képest kellene idén még magasabbat produkálni. Havi szinten is kisebb mérséklődés várható az építőiparban.  

Még várni kell a fellendülsére (illusztráció)

ÉVOSZ

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke szerint az egy éve indult pozitív folyamatok tovább tartanak az ágazatban, még akkor is, ha júniusra lassult a növekedés üteme, 10-14 százalék közötti éves növekedést valószínűsít. Hozzátette, hogy az építőipar lendülete kitart, bár az alágazatok nem egyformán teljesítenek: az épületek építésére kötött szerződésállomány 9 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Szavai szerint az ebből adódó feszültség akkor oldható, ha uniós forrásból beindítható projektekből lesz új megrendelése ezeknek a cégeknek.

Koji szerint alapvetően továbbra is az állami infrastrukturális beruházások húzzák az építőipart. Fontosnak tartotta a lakásfelújításokhoz kedvező, 2,5-3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitel megjelenését a piacon, ami újraindítaná az elmúlt 7 évben elhalasztott lakossági lakásfelújításokat. Ez azért is lényeges, mert ez adja az EU-ban az ágazat éves teljesítményének 32 százalékát, ami jelenleg Magyarországon 7 százalék. Az ÉVOSZ ugyancsak számít arra, hogy októberben megjelenik a kormány új otthonteremtési programja. 

Forrás: MTI

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©