Kínai cég építi az etióp főváros HÉV-vonalát

2014. szeptember 05.

Elkészült az Etiópia fővárosába szánt első városi vasúti szerelvény az északkelet-kínai Csangcsunban, hamarosan kiképzik az etióp vonatvezetőket és karbantartókat is.

A 475 millió dolláros (112,6 milliárd forint) projektben a 2400 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Addisz-Abeba 41 zöld-fehér szerelvényt kap. A helyiérdekű vasúton maximális sebességük 70 kilométer lehet óránként, ablakaik védelmet nyújtanak az ultraibolya sugárzás ellen is. A vonatokat szintén a helyi időjáráshoz igazodva - lehetőség szerint - "árvízállóvá" is teszik. Az etióp fővárost hosszanti és keresztirányban átszelő vasút építésének fővállalkozója a China Railway Engineering Corporation. A kocsik gyártója, a China CNR Changchun Railway Vehicles tavaly novemberben kapta meg a megrendelést, amely az első számottevő afrikai szállítása.

Kína 1995 óta exportál városi vasúti szerelvényeket, elsősorban Brazíliába, Délkelet-Ázsiába és a Közel-Keletre, de Ausztráliában is futnak belőlük. 2004-ig a külföldi eladások nem voltak jelentősek, értékben épp csak megközelítették az 500 millió dollárt (118,6 milliárd forint). 2013-ban a megrendelések már 900 millió dollárra (213,4 milliárd forint) rúgtak, több mint 100 szerelvényt értékesítettek ekkor. Az összesen több milliárd dolláros értékű üzletből 100 millió dollárt (23,7 milliárd forint) tett ki az afrikai megrendelés. A CNR egyébként már az 1970-es évektől jelen van a fekete kontinensen, akkoriban mozdonyokat szállított a Tanzánia-Zambia vasúthoz.

Van hova fejlődni - Etiópia fővárosa, Addisz-Abeba madártávlatból (illusztráció)

Kínaiak Afrikában
 
A kínai szakemberek nagy lehetőséget látnak az afrikai piacban, különösen Dél-Afrikában, Kenyában, Nigériában és Zimbabwében, mivel ezek az országok fejlesztik a városi közlekedést. Helyiérdekű vasutak már vannak Algériában, Egyiptomban, Marokkóban és Tunéziában. Földalattija csak két afrikai fővárosnak, Kairónak és Algírnak van.
 
Kína 2009 óta már a legnagyobb kereskedelmi partnere az afrikai országoknak, megelőzve az Egyesült Államokat is. Míg a nyugati befektetők a korrupciót visszaszorítani és a rendet fenntartani képtelen központi kormányzat miatt panaszkodnak, addig Kína irdatlan mennyiségű pénzt fektet be ugyanezekbe az afrikai országokba. Kínának ugyanis hatalmas szüksége van az afrikai országok nyersenyagaira, Etiópia például az olajkészletei miatt fontos kereskedelmi partner.

Forrás: MTI, Ng.hu

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Hazai energetikai hírek

Egy lépéssel közelebb a magyar-szerb gázvezeték, fejlődik az észak-dunántúli áramhálózat, a pécsi hőerőmű egykori hulladékából építőanyag készülhet.

Próbaterhelés az új Déli vasúti hídon

Február végén az utolsó elem beemelésével átjárhatóvá vált a Déli Körvasút Duna hídja. Jelenleg a próbaterhelés zajlik.

Óriásgátak a világ körül

Kína a Három-szurdok gátnál is nagyobb erőművet tervez Tibetben, Etiópia a Níluson épít gátat. Mindkét projektnek számos ellenzője is van.

Hazai céges hírek

Többmilliárdos beruházással bővít a CE Glass csoport, a Strabag gyártásirányítási rendszert fejleszt, a Hörmann jó évet zárt idehaza.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©