Jelentős ingatlanár növekedés a vidéki városokban is

Otthon Centrum: a megyei jogú városokban emelkedett a használt lakások átlagos négyzetméterára.  

2022. október 25.

Minden ingatlantípusban (tégla, - panel,- családi ház) jelentősen nőtt a használt lakások átlagos négyzetméterára az év első kilenc hónapjában, 2021 hasonló időszakához képest - közölte az Otthon Centrum kedden az MTI-vel.

Az ingatlanközvetítő hálózat szerint a vidéki városokban a használt téglalakások négyzetméterára elérte az 524 ezer forintot idén január és szeptember között. A legmagasabb fajlagos árat Debrecenben mérték 713 ezer forinttal, a második helyen Győr szerepel, ahol 658 ezer forint az ingatlanok négyzetméterára, míg a harmadik Székesfehérvár, 642 ezer forinttal. A legtöbb megyei jogú városban 400-500 ezer forint között alakult a négyzetméterár átlagértéke.

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, aki elmondta, ezek az árak 35 százalékkal magasabbak az egy évvel korábbi értéknél. Debrecenben 36, Győrben pedig 32 százalékkal nőtt a használt téglalakások négyzetméterára.

A panellakásoknál az átlagos négyzetméterár 461 ezer forint volt az év első kilenc hónapjában. A városok közül Veszprém állt az élen 619 ezer forintos négyzetméterárral, Debrecen a második helyre szorult 597 ezer forintos négyzetméterárral. Székesfehérvár ebben a szegmensben is harmadik lett, 580 ezer forintos fajlagos árral. A panellakásoknál a legtöbb városban 300-450 ezer forint között alakult az átlagos négyzetméterár.

A megyei jogú városokban átlagosan 32,4 százalékkal drágultak a panellakások a tavalyi év azonos időszakához képest. Veszprémben 40 százalékot meghaladó ár növekedést tapasztalt az Otthon Centrum, míg Debrecenben 37 százalékot. Néhány városban pedig az országos átlaghoz képest kisebb volt az emelkedés: Kecskeméten 15 százalékkal, Szekszárdon és Szolnokon 19,5 százalékkal nőttek az árak.

A használt családi házak négyzetméterára az év első kilenc hónapjában 381 ezer forint volt a megyei jogú városokban. A legmagasabb fajlagos árral Sopronban találkozhattak az érdeklődők, itt átlagosan 565 ezer forintot kértek egy négyzetméterért. Ezt követte Debrecen 481 ezer, Győr 477 ezer, Érd 471, Székesfehérvár 463 ezer forintos, átlagos négyzetméterárral. A használt házak drágulása az előző év azonos időszakához képest átlagosan 23,4 százalék volt - olvasható az Otthon Centrum közleményében.

MTI

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©