Javul a lakásépítési piac a tengerentúlon

Elmozdult a holtpontról az amerikai lakásépítési piac, mivel emelkedett a kiadott építési engedélyek száma. Gyors körkép a tengerentúlról.

2015. november 23.

Héthavi mélypontra csökkent októberben az Egyesült Államokban megkezdett lakóingatlan-építések száma, ugyanakkor emelkedett a kiadott építési engedélyek száma, ami arra utal, hogy az ingatlanpiac helyzete továbbra is stabil.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium nemrég közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint októberben éves szintre vetítve 1 millió 60 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami havi szinten 11,0 százalékos csökkenést, éves összevetésben viszont 1,8 százalékos emelkedést jelent.

Fenntartható pályára kerültek

Bár a visszaesés havi mértéke meghaladta az elemzői várakozásokat, októberben már a hetedik egymást követő hónapban állt egymillió felett a megkezdett lakóingatlan-építések száma. Ilyen hosszú egybefüggő időszakra 2007 óta nem volt példa, és ez arra utal, hogy az ingatlanpiac fellendülése fenntartható pályára került. 

A befejezett lakóingatlan-építések száma éves szinten 965 ezerre növekedett, ami 6,0 százalékkal alacsonyabb az előző havi értéknél, viszont tavaly szeptemberhez képest így is 5,2 százalékos emelkedést takar. A kiadott építési engedélyek száma elrugaszkodott a szeptemberi, hat havi mélypontot jelentő 1 millió 105 ezerről, és 1 millió 150 ezerre emelkedett. 

A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy októberben éves szintre vetítve 1 millió 160 ezer lakóingatlan építése kezdődik meg az előző havi 1 millió 191 ezer után, az építési engedélyek száma pedig 1 millióra 150 ezerre emelkedik.

Stabilan állnak (illusztráció)

Javulnak

Egyre több lakóingatlan építését kezdik meg az Egyesült Államokban, összhangban a bérelt lakások iránti kereslet növekedésével, ami azt jelzi, hogy az ingatlanpiac helyzete stabilan javul, dacára a gazdasági növekedés lassulásának, és a szektor bizalmi indexe még mindig magas (lásd keretes írásunkat).  Bár a lakásépítési szektor a bruttó hazai termék kevesebb mint 3 százalékát állítja elő, a gazdaságra erősebb hatást gyakorol, mert a növekvő lakásárak növelik a háztartások vagyonát és ezáltal növelik a fogyasztói kiadásokat. 

Még mindig topon

Novemberben némileg romlott az amerikai lakásépítők bizalmát jelző mutató havi szinten, de így is az októberi, tízéves csúcs közelében maradt. Az amerikai lakásépítők nemzeti szövetségének (NAHB) november közepei adatai szerint a több száz lakóingatlan-építő cég megkérdezésével készült novemberi bizalmi index 62 pontra csökkent, de így is az októberi 65 pont közelében maradt, ami 2005 októbere óta a legjobb.

A Dow Jones által megkérdezett elemzők szerényebben romló, 63 pontos novemberi mutatóval számoltak.
Az 50 pont alatti érték negatív piaci várakozásokat jelez. A választóvonalnak számító 50 pont fölé 2013 júniusban került először a mutató 2006 áprilisa óta. 

Fotó: Thinkstockphotos.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©